Volgens de ziekenhuisdata wachten er door de pandemie zo’n 100.000 tot 120.000 patiënten extra op zorg. “Een nieuwe impuls is hard nodig”, aldus de NZa.
Controlebezoek zorgverzekeraars
De zorgautoriteit doet daarom onderzoek naar hoe zorgverzekeraars met hun inkoop inzetten op het wegwerken van de wachtlijsten. De NZa verwacht van zorgverzekeraars dat zij proactief in gesprek gaan met ziekenhuizen met lange wachtlijsten en dat zij met zorgaanbieders (financiële) concrete afspraken maken die oplossingen stimuleren. “In de komende periode vinden er controlebezoeken plaats bij de vier grootste zorgverzekeraars zodat we kunnen vaststellen of zij maximaal hun rol pakken in het wegwerken van de uitgestelde zorg.” Waar nodig zet de NZa aanvullende stappen.
Doorverwijzen
Om aan de Treeknorm te voldoen, roept de NZa de ziekenhuizen op om goed inzicht te hebben in wie er wachten op een behandeling. “Ook roepen we ziekenhuizen op om intensiever na te gaan welke wachtenden ergens anders geholpen zouden kunnen worden en nadrukkelijker de samenwerking met andere zorgaanbieders te zoeken.” De NZa heeft geen formele bevoegdheden om dit bij ziekenhuizen af te dwingen, maar roept ziekenhuizen op deze stappen te zetten in het maatschappelijk belang.
Capaciteit zbc’s benutten
Verder heeft de NZa in samenwerking met Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) informatie opgevraagd bij de zelfstandige behandelcentra om inzicht te krijgen in hoeveel extra zorg zij binnen de bestaande capaciteit kunnen leveren. “Deze informatie moet zorgverzekeraars en ziekenhuizen helpen om gerichter de capaciteit van zelfstandige behandelcentra te benutten.”
Zorgbemiddeling
Patiënten die wachten op zorg kunnen ook de hulp van hun zorgverzekeraar inroepen om te kijken of er ergens anders sneller plek is. Tot nu toe wordt er door patiënten nog niet veel gebruik gemaakt van zorgbemiddeling. De NZa vindt het van belang dat de bekendheid van de mogelijkheid tot zorgbemiddeling onder wachtenden toeneemt en kijkt daarom naar mogelijkheden om zorgbemiddeling nog meer onder de aandacht te brengen.
svanes
Mag ik dit vrij bijzonder vinden? Is niet de eerste stap dat de NZa de ziekenhuizen gaat verplichten om inzicht te geven in de wachtlijsten? Dan weet je ook gelijk hoe groot de groep wachtenden op dit moment echt is. En als je dan weet wie er op de wachtlijst staat, dan kun je de zorgverzekeraar vragen om die mensen te helpen of om extra afspraken te maken met de ziekenhuizen. Ik las dat ze in Duitsland ook staan te popelen om te helpen, dus dat biedt mogelijkheden lijkt mij.
handlogten
Probleem is dat patiënten bij voorkeur door hun eigen specialist willen worden behandeld en niet door een willekeurige andere specialist in willekeurig ander ziekenhuis.
Ruud Simons (Patiëntregisters.nl)
Het wordt tijd om de rol van de zorgverzekeraars binnen het zorgstelsel te herzien. Daar zou de discussie met name over moeten gaan
Veronique Nas
Als Rob Jetten van zijn bril af wil, dan kan hij overmorgen terecht bij een laserkliniek, als mijn 84-jarige tante een staaroperatie nodig heeft, dan krijgt ze te maken met een wachtlijst van een half jaar of meer. Dat lijkt mij de wereld op zijn kop: jong, welvarend (hij moet de behandeling zelf betalen) heeft voorrang op oud en slechtziend. Waarom die refractiechirurgen niet dwingen het komend half jaar uitsluitend staar operaties te doen????