• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 7

  1. Koos Dirkse

    Natuurlijk, zij hebben al zoveel vrijheid en lopen geen enkel risico. De regeringen hebben voor de zorg al teveel uit handen gegeven! De kosten vliegen omhoog, de pakketten versoberen. En nu nog meer vrijheid. Is ook niet meer terug te draaien! Wanbeleid!

  2. mathijsromme

    Beste Frits, het is een overgang van RULE based naar principle based regelgeving. Wees gerust over het niveau van de regelgeving en de mate van consumentenbescherming. De vereisten waaraan zorgverzekeraars moeten voldoen zullen niet worden verzwakt. De NZa zal enkel niet langer de exacte teksten stipuleren die zorgverzekeraars moeten gebruiken om de verzekerden te informeren. De inhoud en vorm van de informatie mogen zorgverzekeraars straks naar eigen inzicht invullen (communicatie is een vak, ze hebben daar vakmensen in dienst, zorgverzekeraars zien de informatievoorziening als onderdeel van hun kerntaak), mits verzekerden aantoonbaar correct en begrijpelijk worden geïnformeerd.

    • PC harder

      Beste Mathijs,
      Als “zorg”verzekeraars nu niet informeren hoe kan ik dan ergens op gerust zijn ? Termen als zorgvuldig correct begrijpelijk en vakmensen zijn allemaal container begrippen uit de communicatie die vooral veel verhullen.

  3. Frank Conijn

    Dus terwijl je als verzekerde pas op het allerlaatste moment van het jaar een goede keuze bij het eventuele overstappen kunt maken omdat eerder niet alle contracteringsgegevens openbaar zijn gemaakt door de zorgverzekeraars, hoeven die nu nog minder aan de informatieplicht te voldoen?
    .
    Belachelijk!

  4. PC harder

    Paul Harder
    Beste Frits, beter zou zijn de “zorg”verzekeraar te verbieden reclame te maken indien je niet hebben voldaan aan hun informatieplicht aan de polishouders. Slecht gedrag belonen is de verkeerde aanpak dan houdt geen een “zorg”verzekeraar zich meer aan de informatieplicht.
    Het lijkt erop dat de NZA geen waakhond is maar een schoothondje van de verzekeraars.
    Een WOB onderzoek bij de NZA lijkt geindiceerd om te onderzoeken hoe ze tot dit foute inzicht zijn gekomen.

  5. Hans Buijing

    Tja, de NZA laat maar weer eens zien hoe de machtsverhoudingen in de zorg zijn. In plaats van “hou je aan de wet” wordt het nu “doe je best”. Binnenkort legt de NZA waarschijnlijk zijn taak op het toezien op de zorg neer omdat de zorgverzekeraars zelf zo goed in staat zijn om op hun
    zorginkoop toe te zien. Net zoals allerlei andere toezichthoudende organen naar de achtergrond zijn gegaan omdat de sector het toezicht in eigen handen neemt; een goed neo-liberaal principe. Slager keur je eigen vlees!. Deregulering vanuit de overheid en zelfregulering in de sector, zoals de banken deden en doen. Ten slotte zijn zorgverzekeraars niet anders dan een soort special purpose banks, onderhevig aan de Basel afspraken; het gaat dan ook niet om zorg maar om de schadelast beperking.