Uit het kostprijsonderzoek over 2022 concludeert de NZa dat de kosten én de opbrengsten per praktijk de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. “Dit komt door de grote ontwikkeling die de sector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De huisartsenpraktijken zijn veranderd. Er werken meer huisartsen in loondienst of als waarnemer en ze werken in de praktijk samen met meer ondersteunend personeel, zoals praktijkondersteuners.”
Ingewikkelder
Hierdoor kunnen er meer patiënten worden geholpen, maar het maakt het werk van praktijkhoudende huisartsen wel ingewikkelder doordat ze een grotere praktijk runnen, merkt de toezichthouder op. Deze ontwikkeling resulteert in een stijging van de normatieve arbeidskostencomponent met 11,9 procent tot 202.476 euro (prijspeil 2025) per fte praktijkhoudend huisarts.
NZa tarieven
Om de ambities uit het Integraal Zorgakkoord voor de huisartsenzorg en passende zorg te realiseren, verwijst de NZa naar een structurele vergoeding van 12,93 euro per ingeschreven verzekerde vanaf 1 januari 2025. Dit moet ervoor zorgen dat huisartsen meer tijd kunnen uittrekken voor patiënten.
De toezichthouder verwijst ook naar de vorig jaar verhoogde de avond/nacht/weekend-uurtarieven en het landelijk experiment oor het verkennend gesprek. “Deze aanvullende vergoedingen maken de gewenste beweging naar passende zorg mogelijk.”
P van Andel
Huisartsen verdienen tegenwoordig meer dan medisch specialisten in loondienst. Goed voor de toekomstige artsen om dit te weten. Er is meer dan werken in het ziekenhuis. De huisartsenopleiding is een relatief korte opleiding.