“We zien dat sommige ziekenhuizen als gevolg van onderhandelingen met zorgverzekeraars patiënten proberen te bewegen om over te stappen. Dit mogen zij niet doen”, aldus de NZa. De toezichthouder merkt verder op dat zorgverzekeraars mensen goed moeten informeren over de kenmerken van hun zorgverzekering en of ze al contracten hebben afgesloten met zorgaanbieders.
Toegankelijke zorg
De NZa benadrukt dat de onderhandelingen over de zorginkoop een aangelegenheid is tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. “Doel van de contractering is dat verzekerden kunnen rekenen op voldoende gecontracteerd zorgaanbod van goede kwaliteit. Ook nu moeten alle aandacht en inspanningen erop gericht zijn om de zorg zo goed mogelijk toegankelijk te houden.”
Contractonderhandelingen
Meerdere ziekenhuizen hebben deze week uitgehaald naar zorgverzekeraars over de contractonderhandelingen voor volgend jaar. Zonder een steunregeling voor de coronapandemie vallen de verzekeraars weer terug op de hoofdlijnakkoorden, maar ziekenhuizen hebben nog steeds te maken met hogere kosten. Rijnstate-bestuurder Wim van Harten vertelde afgelopen week tegen BNR dat verzekeraars aandringen op een bezuiniging van 30 miljoen euro. “Dat is echt alsof je van een andere planeet komt”, zei Van Harten.
Investeren in plaats van bezuinigen
Financieel bestuurder David Voetelink van het Haaglanden Medisch Centrum meldde deze week dat verzekeraars VGZ en Menzis een bezuiniging willen van 10 procent, omgerekend 15 miljoen euro. “Juist in deze tijd, waar al zoveel van de zorg wordt gevraagd, is het onbegrijpelijk om te praten over bezuinigingen. Je zou verwachten dat deze twee zorgverzekeraars in de zorg investeren in plaats van extra bezuinigingen opleggen”, aldus Voetelink. Zo’n 40 procent van de patiënten van HMC is verzekerd bij VGZ en Menzis, maar het ziekenhuis vreest er niet uit te komen met de verzekeraars.
Onderbouwing
Een woordvoerder van Menzis vertelde in een reactie hierop: “We hebben met z’n allen afgesproken om die groei van de ziekenhuizen terug te brengen naar nul dus als er een groeipercentage ligt, moet dat wel onderbouwd worden.” Zowel VGZ als Menzis zeiden vertrouwen te hebben er alsnog uit te komen.
Arne van Oranje
Treed dan eens hard op NZa naar de zorgverzekeraars!!! Maar dat mag of wil de NZa niet dus moeten de ziekenhuizen en andere zorgaanbieders die strijd voeren.
De NZa is een tandeloze papiertijger die niet optreed in het belang van de burger en al helemaal niet voor de zorgaanbieders.
Hans Buijing
Bijzonder inderdaad. Zorgaanbieders mogen hun cliënten en patiënten niet informeren over het gedrag van de zorgverzekeraars (restitutiepolissen die uitgekleed worden bijv.) en contracteertechnieken die passen bij films over georganiseerde misdaad en adviseren over welke type polis bij welke verzekeraars goed passend lijken. Maar zorgverzekeraars kunnen onbelemmerd hun gang gaan hoeven zich niet meer aan informatiereeks houden want die vindt de NZA te “zwart/wit” en doen helemaal niets om de marktmacht van de zorgverzekeraars (tientallen labels maar eigenlijk maar een klein aantal concerns) in te tomen. Dus welke rol ziet de NZa eigenlijk nog voor zich? Of bereidt de NZA zich voor op opheffing omdat de zorgverzekeraars wel zelf hun gedrag kunnen controleren? Zoals in andere geliberaliseerde markten de toezichthouder verdwenen is voor self-audits.
Peter Koopman
In deze tijd 10% bezuinigen op ziekenhuisbudget kan, maar betekent o.a. ook minder “rek” om verpleegkundigen te behouden en te voldoen aan hun rechtvaardige eisen tot reparatie van hun achter gebleven loonschalen ( SER rapport 12 mei 2021 ) in de CAO zhs. Of ziet de NZa dat anders?