Zorgaanbieders kozen ervoor om een extra bijdrage te vragen omdat ze de tarieven die zij van zorgverzekeraars ontvangen niet hoog genoeg vinden, aldus de NZa. Ze wilden met dat bedrag stijgende personeelskosten, huur- en energieprijzen betalen. “Het gaat vaak om kleine bedragen die soms contant betaald moeten worden.”
Waarschuwing
De NZa ontving meldingen uit verschillende zorgsectoren, zoals de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie. “Er is geen wettelijke eigen bijdrage vastgesteld voor deze vormen van zorg”, schrijft de NZa. Patiënten die toch om extra geld worden gevraagd, kunnen daarvan melding doen. De NZa onderzoekt zorgaanbieders waarover signalen zijn binnengekomen. Die kunnen dan een waarschuwing krijgen. Als ze zich hier niet aan houden, krijgen ze uiteindelijk mogelijk een dwangsom opgelegd.
Zorgverzekeraar
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) benadrukt ook dat zorgaanbieders geen extra geld mogen vragen van patiënten. Dat moet volgens hem ook heel duidelijk worden gemaakt aan patiënten. Kuipers gaat het duidelijk benoemen in zijn gesprek met de branchevereniging. Als zorgaanbieders menen dat ze meer moeten declareren, dan moeten ze dat inbrengen bij hun gesprek met de zorgverzekeraar, aldus de bewindsman.
Goede relatie
Patiëntenfederatie Nederland noemt de gang van zaken “zeer onwenselijk. Als aanbieders te hoge kosten hebben, mogen ze dat niet afwentelen op de patiënt.” Dat brengt namelijk hem of haar “in een lastige positie”, legt een woordvoerder uit. Hij noemt het voorbeeld van een patiënt die al een tijd in behandeling is bij de fysiotherapeut. Als die behandeling naar wens is en ook de relatie met de therapeut is goed, dan zal een patiënt het misschien moeilijk vinden om nee te zeggen als er om een extra toelage wordt gevraagd. (ANP)
Jorrit Stroosma
Het is toch beschamend dat GECONTRACTEERDE zorgaanbieders dit moeten doen om het hoofd boven water te houden omdat de tarieven die zorgverzekeraars vergoeden niet toereikend zijn. En dit zijn dan nog de zorgaanbieders die gekozen hebben om de regels dan maar te overtreden, andere zorgaanbieders die het niet doen gaan gewoon vroeg of laat failliet.
Dit is een uitwas die naar boven komt in dit verziekte systeem met marktwerking die alleen geldt voor de zorgverzekeraars.
En onze repressieve overheid, in dit geval de NZa, kan alleen maar verkondigen dat ze er mee moeten stoppen en anders een dwangsom krijgen.
Dit is alleen nog maar meer een rede om niet gecontracteerd zorg te leveren in de zvw, dan mag je wel een eigen bijdrage vragen om het hoofd boven water te houden.
En het is pas half april, kijken wat de rest van het jaar voor een onheil gaat brengen voor de zorg.
Hans Buijing
Misschien gaat de patentenfederatie zich nu inspannen voor fatsoenlijke tarieven voor zorgaanbieders. Immers: er is helemaal geen zorg meer als er geen zorgaanbieder meer beschikbaar is.