De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) denkt dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders met een facultatieve prestatie beter afspraken kunnen maken over nieuwe, veelal lokale initiatieven, die lastig te bekostigen zijn met de reguliere dbc’s. Als voorbeeld noemt de NZa het thuis monitoren van patiënten die onder behandeling zijn in het ziekenhuis. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars weten zich wegens het ontbreken van een betaaltitel volgens de NZa vaak geen raad met dergelijke initiatieven, terwijl ze wel in het belang zijn van de patiënt.
Daarnaast constateerde de NZa in de ‘Monitor inhoud contracten medisch-specialistische zorg 2018’ al dat er van het streven naar meer uitkomstgerichte bekostiging en samenwerking in de contractafspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen nog weinig terecht komt.
Ruimte
“We nemen daarom zelf maatregelen”, aldus de NZa. “We willen de flexibiliteit van de bekostiging verbeteren via deze facultatieve prestatie. Deze maakt het mogelijk dat één ziekenhuis en één zorgverzekeraar samen een nieuwe dbc aanvragen bij de NZa. Partijen bepalen zelf welk specifiek knelpunt zij lokaal willen oplossen met deze nieuwe betaaltitel. De NZa toetst een dergelijke prestatie snel en marginaal. Zo ontstaat er ruimte voor samenwerking en maatwerk in de regio en sluit het voorstel aan op de ‘juiste zorg op de juiste plek’.”
Aanvulling
De NZa ziet een facultatieve prestatie in de medisch specialistische zorg als opmaat naar een domein-overstijgende facultatieve prestatie, bedoeld om meer ruimte te creëren voor zorg over de schotten heen. Ondanks deze ambitie benadrukt de NZa dat het gaat om een aanvullende mogelijkheid naast de reguliere bekostiging. Ziekenhuizen, artsen en zorgverzekeraars mogen er straks gebruik van maken, maar hoeven dat niet.
Gelijk trekken
Nieuw is het idee van een maatwerkprestatie niet. Andere sectoren zoals de huisartsenzorg, wijkverpleging en fysiotherapie kennen inmiddels de vrijheid om op individueel niveau een maatwerkprestatie aan te vragen bij de NZa. Met dit voorstel trekt de NZa naar eigen zeggen de ziekenhuissector gelijk met deze zorgsectoren.
Vragen
De NZa neemt tot en met begin maart de tijd om de meningen in het veld te peilen. Op basis van de uitkomsten van de consultatie formuleert de NZa een concreet voorstel aan het ministerie van VWS dat met ingang van volgend jaar meer maatwerk, innovatie en flexibiliteit mogelijk moet maken. Toch zijn er nog wel enkele vragen te beantwoorden. Zijn facultatieve afspraken daadwerkelijk nodig zolang er nog miljoenen aan transformatiegelden blijven liggen? En: hoe grip te houden op het aantal facultatieve prestaties? Oftewel: hoe passen facultatieve prestaties in het hoofdlijnenakkoord? Ook dringt de vraag zich op of facultatieve prestaties ongewenste regionale verschillen in de hand werken.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt het voornemen van de NZa “een interessante gedachte”: “Voorwaarde is wel dat dit over de ketens heen georganiseerd kan worden.”
Koos Dirkse
“Je kunt de bladeren van een boom blijven poetsen. Maar als de wortels aangetast zijn, zullen ze nooit gaan glanzen!”
Men blijft kosten wat kost de DBC’s aanpassen om geen gezichtsverlies te hebben. Het systeem is ingewikkeld, fraudegevoelig en kosten opdrijvend!
In 2005 werd dit verafschuwde systeem ingevoerd door de VVD en bevatte circa 500 codes. Binnen twee jaar kwamen er 33.000 codes bij. Dit bleek niet te werken. Daarom heeft men in 2012 DOT (DBC op weg naar Transparantie) ingevoerd. Werkte niet.
Nu verzint men van achter een bureau weer wat nieuws, dat vele miljoenen zorggeld zal gaan kosten. En ook dit zal niet gaan werken!
Alle moderne landen om ons heen, inclusief de VS en Australië gebruiken DRG’s (Diagnose-Relatie-Groepen). Dit werkt en had Nederland zo op kunnen aansluiten, maar moest weer zo nodig wat anders verzinnen! ‘DBC beheerst de kosten!’, zoals de beleidsvoerders aangeven. Kostte het vervangen van een heup vóór de invoering van de DBC’s rond de vijfduizend euro (met 10 ligdagen); nu kost dit het viervoudige (en de volgende dag mag men naar huis)!
En dan te weten, dat vrijwel alle zorgverleners dit systeem verafschuwen! Maar ja, daar wordt niet naar geluisterd. Die moeten er alleen mee werken! En de patiënt betaalt het gelach!
zorg
Geweldige reactie van de heer Dirkse .
Deze visie zou breed moeten worden uitgedragen in de media .
Maar helaas daar heeft men het druk met klimaat ,stikstof , corona etc . Het NL volk worden bijna om het uur geïndoctrineerd met deze agenda . Dit zorgmodel 2006 hangt als een molensteen om ieders nek. Een tweedeling in betaalbaarheid al onbeheersbaar als gevolg . Bij het jaarlijkse circus van de premie druk wordt al snel de “vergrijzing”,s kaart gespeeld .
Dit alles mede mogelijk gemaakt door de de VVD
kittrik
“Facultatieve Prestatie”, alleen de náám al, past in het liberale denken van het kabinet. Ik vrees het ergste voor de zorg. Stop met die onzin en noem het varkentje bij zijn naam. De regie van dit initiatief zou bij het zorgveld moeten liggen en niet bij NZa.