“We verwachten dat dankzij deze vroege signalering, patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven voor een regulier herhaalconsult en dat het aantal (spoed)opnames afneemt”, aldus de NZa. “Dankzij telemonitoring krijgen patiënten meer persoonsgerichte zorg en meer regie in hun behandelproces. Zo geeft de monitoring van vitale waarden de patiënt directe feedback die geruststelt in geval van normale waarden. Maar in het geval van afwijkende waarden kan de patiënt direct contact opnemen met de zorgverlener.”
Contract
De nieuwe facultatieve prestaties zijn in de bekostiging per 2021 binnen de medisch-specialistische zorg ingevoerd. Ook andere ziekenhuizen die de zorg op dezelfde wijze willen verlenen, kunnen de nieuwe prestaties voor monitoring op afstand gebruiken. Zij moeten daarover wel een contract aangaan met een zorgverzekeraar.
Structurele bekostiging
De NZa merkt op dat de nieuwe facultatieve prestaties goed aansluiten bij de ambities van ziekenhuizen om meer zorg op afstand te leveren. De toezichthouder werkt samen met verschillende branche- en beroepsorganisaties en zorgverzekeraars aan een nieuwe structurele bekostiging van telemonitoren per 2023. “In deze nieuwe bekostiging willen we voldoende ruimte geven aan de snelle ontwikkelingen die er zijn rond telemonitoren.”