Financiële schotten tussen verschillende typen zorg maken het soms lastig voor zorgverleners om samen te werken. Zelfs als dat in het belang is van de patiënt. Met de sectoroverstijgende betaaltitel wordt het voor hen mogelijk samen met de zorgverzekeraar en/of het zorgkantoor passende financiële afspraken te maken die aansluiten bij de zorgvraag.
Zorgpad
Deze ene betaaltitel zou in de plaats komen van twee of meer huidige bestaande betaaltitels, legt een woordvoerder van de NZa uit. “Denk bijvoorbeeld aan knie-artrose en het herstel hiervan. Op dit moment zijn er binnen de medisch-specialistische zorg betaaltitels voor de zorg die het ziekenhuis levert, voor bijvoorbeeld polibezoek, diagnose, een ingreep, de verpleging, pijnbestrijding, nacontroles, et cetera. Binnen de medisch-specialistische zorg zijn dit de diagnose behandelcombinaties (dbc’s). De revalidatie vindt vaak plaats bij een fysiotherapeut, die werkt met zijn of haar eigen set aan betaaltitels. Een sectoroverstijgende betaaltitel zou dit hele zorgpad van een patiënt wellicht onder één betaaltitel kunnen laten plaatsvinden. Dit creëert meer gelijkgerichtheid in belangen, faciliteert samenwerking tussen eerste- en tweedelijn en maakt het mogelijk om de zorg beter rond de patiënt te organiseren.”
Positieve reacties
In een online consultatie vroeg de NZa een reactie op hun eerste voorstel voor deze betaaltitel. Er reageerden driehonderd zorgverleners en koepelorganisaties en brancheorganisaties. 80 procent van de respondenten is positief over het voorstel, 4 proces ziet het niet zitten en 16 procent denkt dat het misschien een goed idee is. “Van de grote brancheorganisaties, beroepsorganisaties en patiëntenorganisaties die hebben gereageerd, waren bijna alle reacties positief. Een grote brancheorganisatie van zorgaanbieders gaf nee aan, mede omdat de monodisciplinaire betaaltitels volgens hen voldoende ruimte bieden”, schrijft de NZa in haar brief aan de Tweede Kamer.
Patiënt centraal
Volgens de zorgautoriteit zou deze betaaltitel helpen bij het beter passende zorg bieden. Niet de financiën maar de patiënt komt “centraal te staan” in de zorg. “Op dit moment hebben zorgaanbieders niet altijd dezelfde (financiële) belangen, waardoor samenwerking soms moeizaam van de grond komt. Terwijl we steeds meer noodzaak zien tot samenwerking tussen zorgverleners en aanbieders en het daadwerkelijk organiseren van zorg rond de patiënt”, aldus de NZa.
Vergelijkbaarheid
Een nadeel van de nieuwe betaaltitel zou kunnen zijn dat de “vergelijkbaarheid van de aanbieders op grond van de verschillende declaratiesystemen” afneemt. Op dit moment werken aanbieders onder hun eigen betaaltitel. “Dit zorgt ervoor dat dit ‘afgebakend’ stuk geleverde zorg transparant, inzichtelijk en vergelijkbaar is”, legt de woordvoerder uit. “Met een overstijgende betaaltitel waar verschillende aanbieders gebruik van kunnen maken, neemt die vergelijkbaarheid mogelijk af. Het is immers niet meer opgeknipt, maar samengevoegd. Dit hoeft echter geen probleem te zijn wanneer dit goed geregistreerd wordt, maar de wenselijkheid en haalbaarheid hiervan zou in een volgende stap verder onderzocht kunnen worden.”
Vervolgstappen
Deze consultatie laat vooral zien dat het veld toe is aan zo’n “sectoroverstijgende betaaltitel”. De NZa adviseert de Tweede Kamer daarom om de mogelijkheden voor deze titel verder te onderzoeken.
“We kijken uit naar de verdere samenwerking met het ministerie van VWS, het zorgveld, zorgverzekeraars en zorgkantoren om de verkeerde prikkels en belemmerende schotten in de bekostiging van de zorg aan te pakken”, schrijft de NZa in haar persbericht. Een “uitvoeringstoets” is volgens de autoriteit de meest logische vervolgstap. Daarin wil de NZa concreet kijken naar wat er allemaal moet gebeuren om dit mogelijk te maken.
Tijdspad
De NZa kan nog niks concreets zeggen over wanneer de betaaltitel af kan zijn. “Als we zien welke knelpunten er nu zijn voor zorgverleners en patiënten die mogelijk kunnen worden verholpen met een sectoroverstijgende betaaltitel, dan is het wenselijke antwoord natuurlijk liever vandaag dan morgen”, zegt de woordvoerder. “Tegelijkertijd hebben we al verschillende uitdagingen gesignaleerd die niet eenvoudig op te lossen zijn en willen we hier zorgvuldig in zijn. Een uitvoeringstoets kan ons hier een meer concreet beeld van geven.”
Skipr congres Van Ketenzorg naar Netwerkzorg | 12 oktober 2021
Zorg rondom de patiënt, georganiseerd over de grenzen van instellingen heen. Netwerkzorg is een prachtig concept. Maar een netwerk bouwt u niet zomaar: het vereist een goede voorbereiding en de juiste organisatiestructuur. Hoe organiseert u dat in de praktijk. Dat en meer leert u op het Skipr congres Van Ketenzorg naar Netwerkzorg op 12 oktober 2021. Bekijk hier het programma.
Mauk van Heemstra InVerbindingZijn
Een begin van waar het écht om gaat! Maar wel een mooie!
Immers: de hele mens dien je niet alleen binnen de zorgsector schotten-overschrijdend te bekijken, maar ook een schot verder, zoals welzijn, sport, cultuur, zingeving, opleiding, werk en vrije tijd!
Want integraal daar vanuit de mens benaderend, ontdek je bijvoorbeeld een vroegtijdige, sociale ondersteuning die veel zorgleed en kosten later kan besparen.
Door zo pro-actief de hele, nog gezonde mens te benaderen, maak je meer mensen gelukkig, dus een waardevoller bestaan en maatschappij én bespaar je later leed.
Dat moet zomaar 30% zorgkosten kunnen besparen op termijn. Dan kunnen wij die 30 miljoen € aan andere duurzame zaken besteden!
Joop Verschuur
Een boeiende denkoefening! En het lijkt me goed deze ook te doen voor de GGZ, inclusief de (ambulante) forensische.
kolibri
Eindelijk eindelijk! Een uitstekend idee en dan graag ook echt zorgsectoroverschrijdend, niet alleen van de huisarts en de poli en de chirurgie, maar ook graag de hele VVT en Welzijn erbij. Het gaat tenslotte om het in gezondheid leven van mensen.