• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Jorrit Stroosma

    De NZa gaat de uitspraak grondig bestuderen laten ze hier bij de NOS weten ( https://nos.nl/artikel/2534143-zorgtoezichthouder-door-rechter-op-vingers-getikt-vanwege-te-lage-tarieven )
    De verhouding directe/indirecte tijd in de ZPM tarieven voor instellingen is nu min of meer 65/35. Veel met name grote GGZ instellingen zitten meer op een verhouding van 50/50. Veel overleggen van behandelaren intern en extern, je kunt lang delibereren of zoveel overleggen nuttig is maar het is nu eenmaal zo dat patiënten met multi-problemen ook veel externe problemen hebben die hun invloed hebben op de behandeling. Daar is veel overleg voor nodig met andere zorgverleners van andere aanbieders en de GGZ instellingen, groot en klein, krijgen vaak de regiekaart toebedeeld, En daar is het ZPM niet op ingericht, het ZPM vergoed tijd mét de patiënt, niet vóór de patiënt.
    Ik vermoed dat de NZa, na de herberekening voor 2022 en 2023, voor de komende jaren een toeslag voor indirecte tijd gaat invoeren. Want niet elke GGZ instelling en elke behandeling heeft standaard meer indirecte tijd nodig. Kan ook zijn dat er een nieuw tarievenstelsel bijkomt met meer indirecte tijd.
    Dan kunnen we net zo goed de DBC methodiek weer van de plank pakken voor de GGZ, alle directe en indirecte tijd wordt geschreven en dan krijg je per elke minuut directe tijd bedrag X en voor elke minuut indirecte tijd krijg je bedrag Y.