Al in 2009 beloofde toenmalig staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) dat medewerkers in de thuiszorg niet meer per vijf minuten hoefden te registreren welke zorg ze leverden. Sindsdien is er veel aan gedaan om andere manieren te ontwikkelen om met minder administratieve rompslomp toch de rechtmatigheid van zorg te kunnen bewaken. Sinds 2019 heeft de NZa het ook in de regelgeving mogelijk gemaakt om te registreren via de methode ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’, waarbij het zorgplan van de cliënt dus leidend is voor de declaratie van zorg. Die geldt, tenzij de verleende zorg door onvoorziene omstandigheden afwijkt van de planning.
De Zorgautoriteit onderzoekt ieder jaar hoe zorgaanbieders en zorgverleners tijd registreren in de wijkverpleging en welke administratieve last daarbij komt kijken. “We zien dat registeren via ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ leidt tot de minste administratieve lasten voor zorgprofessionals. De handmatige en geautomatiseerde vijfminutenregistratie blijft ondanks de hogere administratieve lasten een veelgebruikte registratiewijze”, schrijft de NZa.
Geautomatiseerde vijfminutenregistratie
Uit de NZa-enquête over het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat 67 procent van de ondervraagde zorgaanbieders gebruikmaakt van de registratiewijze “zorgplan=planning=realisatie, tenzij”. Het betekent ook dat een derde van de zorgaanbieders dat niet doet. Het is bovendien een daling van 7 procent ten opzichte van de uitvraag in 2021. “We zien dat zorgaanbieders gebruik blijven maken van de handmatige vijfminutenregistratie. Ook zien we een toename in zorgaanbieders die gebruikmaken van geautomatiseerde vijfminutenregistratie”, meldt de NZa.
Zorgprofessionals die gebruikmaken van ‘zorgplan=planning=realisatie’ geven intussen, net zoals vorig jaar, aan de minste administratieve lasten te ervaren, met name als correcties in de declaraties achteraf zoveel mogelijk worden voorkomen. “Het is daarmee een waardevol alternatief voor de tijdrovendere vijfminutenregistratie”, concludeert de Zorgautoriteit.
Ict
De ondervraagde zorgprofessionals geven verder aan dat, ongeacht de registratiewijze, het ict-systeem goed moet aansluiten op de registratiewijze om efficiënt te kunnen werken. Zij verwachten dat het werken op basis van een vast budget per cliënt over langere periode (zoals bij maand- of weektarieven) een oplossing is, omdat de vergoeding van zorg dan niet meer direct afhankelijk is van het aantal geleverde uren. De NZa roept zorgaanbieders in de wijkverpleging op de mogelijkheden te verkennen voor het gebruik van de registratiewijze “zorgplan=planning=realisatie, tenzij”.
—————————–
Grip op Regeldruk
Ontvang in één dag praktische handvatten om regeldruk in uw organisatie te verminderen
14 oktober 2022, Veenendaal
U richt zich het liefst op het verlenen, leveren en faciliteren van zorg. Dat registreren daarbij noodzakelijk is, is evident. Maar dat moet wel proportioneel en doelmatig zijn. En dat is lang niet altijd het geval. Ondanks alle inspanningen om regeldruk te verminderen, is de regel en administratielast dankzij de crisissituatie van de afgelopen jaren hoger dan ooit. Dat heeft effect op uw werkplezier, de passie van uw team en de kwaliteit van zorg. Daarom is het nu tijd om grip te krijgen op regeldruk in de zorg. Klik hier voor meer informatie en aanmelding >>
Peter Koopman
Nog steeds “vijfminuten registratie in wijkverpleging” zo heeft de NZa vastgesteld. Dat is schandalig: in 2022 in de professionele wijkverpleging nog steeds een prikklok mentaliteit getuigt van wantrouwen in eigen medewerkers en onkunde als bestuurder. De NZa biedt ook een passend alternatief. En: prikklokken hoeft niet van de verzekeraars, maar is hobby van bestuurders en administrateurs, toch? Deze administratieve tijd gaat af van zorgtijd en hoeft ook niet bekostigd te worden. Dus wijkverpleegkundigen en verzorgenden IG: slechts buiten “diensttijd” mag de vijfminutenregistratie geschieden ( extra beloning/overwerk?).
Koos Dirkse
“We hebben een administratieve taak en moeten tussendoor een patiënt helpen om te kunnen registreren!” Hou toch op met die flauwekul: registratiewijze “zorgplan=planning=realisatie, tenzij”. Stel de patiënt centraal, verpleegkundigen hebben zoveel verantwoordelijkheid, dat ze zelf weten hun tijd goed te besteden!
Hans Buijing
Het artikel vermeld niet waarom er nog gebruik wordt gemaakt van de 5-minuten registratie. Dat is jammer. Het zou namelijk iets kunnen zeggen over de werking van het stelsel waar de zorgverzekeraar uiteindelijk toch nog steeds (tot 3 jaar terug) kan vereisen dat er op de 5-minuten kan worden aangetoond dat de zorg daadwerkelijk is geleverd. We zijn hartstikke eens met de lijn van “zorgplan=planning=realisatie/tenzij”, maar de angel zit in het “tenzij”. Het lijkt me goed om niet de zorgorganisaties van alles te verwensen, maar te kijken naar wat er gebeurd als het “tenzij” aan de orde komt. Wat gebeurd er dan? Die ervaring kent de NZA ook, maar laat die hier achterwege. Zij wil immers ook niet tornen aan het systeem waar het “tenzij” de stok van de zorgverzekeraar is die te pas en te onpas kan worden ingezet. Het probleem ligt dus een spade dieper: het ligt aan hoe het systeem de zorg financiert!
Binjamin Heyl
Verplpeegkundigen verzorgenden moet eens stoppen met zeuren en klagen en voor Calimero te spelen. Staak landelijk met compleet onzinnige bezigheidstherapie voor verpleegkundigen en verzorgenden omdat Joost mag weten deze compleet onzinnige, immorele onzin wil blijven handhaven.