De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorziet dat de prijzen voor ziekenhuiszorg in de regio Haaglanden 4 tot 9 procent kunnen stijgen door de fusie tussen HagaZiekenhuis in Den Haag en de Reinier de Graaf Groep in Delft. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakte maandag bekend geen negatieve gevolgen voor de concurrentie in de regio te zien.
“Er blijven voldoende andere ziekenhuizen over waar patiënten naartoe kunnen gaan als zij niet tevreden zijn over het aanbod van het HagaZiekenhuis of de Reinier de Graaf Groep”, meldt Henk Don, bestuurslid van de NMa. Ook is er volgens de NMa bij de andere ziekenhuizen in de regio voldoende capaciteit om extra patiënten op te vangen, mocht dat nodig zijn. Dit beeld wordt volgens de NMa ondersteund door alle bevraagde ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
Machtspositie
De NMa heeft voor het onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de concurrerende ziekenhuizen en zorgverzekeraars die actief zijn in de regio geraadpleegd. De NZa concludeert op basis van simulatiemodellen dat het Haga Ziekenhuis en de Reinier de Graaf Groep een machtspositie krijgen waardoor zij hogere prijzen kunnen vragen voor de zorg die zij leveren. De NZa becijfert dat de prijzen voor klinische en niet-klinische ziekenhuiszorg door de fusie tussen de 4 en 9 procent kunnen stijgen, maar zegt daarmee geen oordeel te vellen over eventuele risico’s van de voorgenomen fusie.
Prijsplafond
In NRC Handelsblad laat Don weten dat de de kans op prijsstijgingen beperkt is. Volgens Don kunnen de zorgverzekeraars via de inkoop van zorg genoeg tegenwicht bieden. Daarbij houdt de NMa, net als bij eerdere fusies in de regio Haarlem, Tilburg en Sittard, een prijsplafond achter de hand. Op grond hiervan mogen de betrokken ziekenhuizen de eerste drie jaar de prijzen voor medische behandelingen niet verhogen. “Het prijsplafond blijft bestaan zolang we dat nodig achten”, aldus Don in NRC. “De eerste drie jaar staat vast, daarna kijken we ieder jaar of zo’n plafond nodig is. Mijn verwachting is dat het niet lang nodig is, omdat verzekeraars te sterke prijsstijgingen niet zullen toestaan. Ze kunnen hun patiënten naar andere ziekenhuizen leiden.” In NRC spreekt Don de verwachting uit dit jaar nog zo’n zeven nieuwe fusieverzoeken van ziekenhuizen te zullen krijgen.