Bij de kniedistractie trekt een frame de artroseknie gedurende zes tot zeven weken uit elkaar. Het doel is om zo de artroseklachten te verminderen. Het is een ingreep die voornamelijk geschikt is voor mensen jonger dan 65 jaar.
Ziekenhuizen
De ziekenhuizen registreerden voor de nieuwe behandeling onjuiste zorgactiviteiten. Zij declareerden deze daardoor als verzekerde zorg, terwijl de behandeling nu niet in de basisverzekering valt. Het Zorginstituut Nederland heeft recentelijk geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is dat een kniedistractie net zo goed is als een totale knieprothese. Dat betekent dat er geen vergoeding van de behandeling is vanuit de basisverzekering.
Veelbelovende zorg
In de praktijk is het voor onderzoekers vaak lastig om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de hoge zorgkosten aan patiënten tijdens het onderzoek te financieren. Juli vorig jaar werd onderzoek naar kniedistractie bij artrose door Zorginstituut Nederland gehonoreerd met een subsidie van 6,7 miljoen euro vanuit de regeling Veelbelovende zorg, meldt Zorginstituut Nederland. Het onderzoek is van start gegaan met 14 academische centra. Er zullen 1.200 patiënten onder de 65 jaar oud deelnemen. Het gaat om de groep patiënten die niet reageren op conservatieve behandeling, zoals oefentherapie en pijnstillers. Hun arts zou ze kunnen doorverwijzen naar het onderzoek. De nieuwe behandeling maakt vervolgens een goede kans om in het pakket te komen.
Zorgverzekeraars
Het kan zijn dat ook andere zorgaanbieders die deze behandeling uitvoeren deze verkeerd registreren en declareren. “Wij verwachten dat zij gepaste maatregelen treffen als dat zo is. Het is aan de zorgverzekeraars om te beslissen hoe om te gaan met declaraties die ten onrechte onder de basisverzekering zijn vergoed”, aldus de NZa.