De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich al langer zorgen over de wachtlijsten in de ggz. “We zien dat er te automatisch naar specialistische ggz wordt verwezen, terwijl veel vragen ook anders beantwoord kunnen worden”, constateert Joep Beckers, manager toezicht op zorgaanbieders bij de NZa, in het AD-artikel. Hij krijgt bijval van andere deskundigen.
Schulden
Zo’n 80 duizend mensen staan op een wachtlijst bij ggz-instellingen. Hoeveel daarvan beter buiten de zorg hulp kunnen krijgen, is niet duidelijk. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een depressie en schulden. Beckers: “We behandelen nu te vaak de depressie en niet de schulden, waardoor zo iemand blijft terugkomen naar de ggz.”
Erik van Zalk
Lijkt wat makkelijke conclusie dat artsen niet goed verwijzen en behandelaren niet verder kijken dan hun neus lang is. Tevens is oorzaak en gevolg niet zo makkelijk vast te stellen. Zijn de psychische klachten ontstaan door financieele schulden of waren de psychische klachten al aanwezig en zijn er daardoor wellicht schulden ontstaan? Binnen onze vrijgevestigde GGZ praktijk maken we daarom na de intake fase een gedegen holistisch plan van aanpak / behandelplan met aandacht voor de gehele problematiek. Ik denk dus niet dat artsen en behandelaren oorzaak zijn van de wachtlijsten.
Zarathrusta
As V. Is dit een manier om onder uw aansprakelijk uit te komen ? U dient volgens uw eigen DSM systeem .. enfin , ik hoef u niks uit te leggen.