Het Openbaar Ministerie stapt meteen naar de Hoge Raad om een uitspraak te krijgen in de euthanasiezaak van een voormalig verpleeghuisarts. De arts paste euthanasie toe op een zwaar dementerende en wilsonbekwame patiënte. De rechtbank had eerder deze maand de arts ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat zij vond dat de arts zich had gehouden aan alle eisen van zorgvuldigheid die in de wet staan.
Het OM is het niet eens met dit vonnis, maar ziet af van een hoger beroep bij het gerechtshof. Voor de rechtbank eiste het OM een schuldigverklaring zonder strafoplegging. Het OM ziet dat de rechtszaak heel belastend is voor de 68-jarige inmiddels gepensioneerde arts. Door deze stap is de zaak voor haar definitief tot een einde gekomen.
Duidelijkheid
Omdat de aanklager toch meer duidelijkheid wil over de euthanasiewetgeving en de medische praktijk, is voor deze directe gang naar de hoogste rechter gekozen. Zo’n cassatie ‘in het belang der wet’ komt niet vaak voor. De procureur-generaal gaat nu rechtsvragen over de kwestie stellen om meer zekerheid te krijgen voor artsen en patiënten.
Doodswens
De kwestie draait om de euthanasie in april 2016 op een 74-jarige patiënte in een verpleeghuis in Den Haag. De vrouw had vooraf vele malen aangegeven, bij haar huisarts en naasten, dat ze niet meer wilde leven als ze zo slecht was door alzheimer dat ze opgenomen moest worden. Daarna werd ze in korte tijd zeer ziek en kon ze haar verzoek om euthanasie niet meer helder herhalen. Ze gaf toen tegenstrijdige signalen over haar doodswens. De arts raadpleegde andere artsen en ging met steun van de familie over tot euthanasie. Eerder concludeerden het tuchtcollege en de regionale toetsingscommissie dat de arts niet volgens de wet had gehandeld. De rechtbank vond van wel.
“Bijzondere wending”
Het Expertisecentrum Euthanasie spreekt van “een bijzondere wending en een positieve stap in een belangwekkende zaak”. Geen hoger beroep betekent voor de betrokken arts “een definitief einde aan een zware en voor haar belastende periode”.
“Volstrekt onnodig”
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) laat weten deze stap volstrekt overbodig te vinden. “Het traject dat het OM nu ingaat heeft gelukkig geen enkele consequentie meer voor de arts”, schrijft de NVVE in een verklaring. “De NVVE had wel verwacht dat het OM, dat deze zaak met zoveel bombarie heeft aangekondigd, niet los zou laten. De euthanasiewet is echter gebaseerd op vertrouwen in de zorgvuldige en empathische afwegingen die artsen keer op keer maken. Na het heldere en uitstekend onderbouwde vonnis van de rechter vinden wij deze stap van het OM volstrekt overbodig; het vonnis geeft artsen al het nodige houvast.”
(ANP/Skipr)