Een berg geld, een versnipperde structuur, gebrekkig toezicht en onervaren bestuurders. Het is een ideale cocktail voor kwaadwillenden om hun slag in de zorg te slaan.
Valse diploma’s
Onlangs nog waarschuwden inspecties voor criminele netwerken die met valse diploma’s en certificaten zzp’ers aan werk helpen. Daaronder zitten mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan zaken als plofkraken, drugshandel en geweld.
Dat zien ze bij het Openbaar Ministerie ook. “De georganiseerde misdaad – en dan gaat het om zware criminelen – is in toenemende mate geïnteresseerd in de pot met zorggeld”, zegt officier van justitie Marjolein Verwiel. “Het is een veiligere vorm van criminaliteit dan wanneer je je met wapens of drugs bezighoudt, en zorgfraude levert behoorlijk wat op.” (ANP)
c.blankers1@kpnplanet.nl
Dit heeft zich voorgedaan in Martinizorg te Groningen en niemand heeft er iets mee gedaan. Ik heb een dossier van de ellendige zorg die mijn broer heeft gehad en is overleden. De Surinaamse familie die de instelling runde en de directeur van zorgzaak hebben de boel opgelicht. Zij gaan vrijuit. Zij hebben zich failliet laten verklaren en mijn zaak die bij de advocaat lag is stopgezet. OM deugt ook niet en maakt zich het er makkelijk van af.
Pro-Cura
Elke fraude moet worden aangepakt wel is het goed in zo’n artikel de percentage aan te geven waarin dit gebeurt.
Vaak is het nog geen 5% ( teveel dat is waar) dus 95% van de bestaande zorgaanbieders doen het gewoon .
Wino Gulpen
Bij Pgb en andere zorggelden is bekend dat het meestal om grotere organisaties gaat. Ik verwacht echter dat de kleine PGB gebruiker hier de klos van wordt die is immers eenvoudiger te pakken op basis van vergissingen die uitgelegd worden als fraude. Denk aan de “Belasting fraudes”. Het aantal opgespoorde gevallen telt immers zwaar maakt niet uit wie.
In het verleden heb ik deze materie uitgebreid bekeken en meen dan ook dit te mogen veronderstellen.
Ir. W.J.A. Gulpen Landgraaf
Dick Nieuwpoort
Leve de markt dus!