Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt oud-bestuursvoorzitter Rob Z. van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen van belastingfraude en gesjoemel met de wachtgeldregeling die hij ontving. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag.
Z. werd in februari 2009 na vier jaar bestuursvoorzitterschap bij het Streekziekenhuis Walcheren, een van de rechtsvoorgangers van het ADRZ, ontslagen. De ontslagregeling voorzag onder meer in de doorbetaling van een half jaar salaris.
Daarnaast werd er met Z. een wachtgeldregeling getroffen, waarmee de inkomsten uit eventuele nieuwe werkzaamheden verrekend zouden worden. Volgens het FD betaalde het ADRZ hem volgens deze regeling ongeveer 420 duizend euro.
Bedenkingen
Het ziekenhuis staakte de wachtgeldbetaling toen bedenkingen ontstonden over de door Z. opgegeven verdiensten. Zo ging hij aan de slag als interim-bestuurder bij zorgorganisatie Magentazorg tegen een – volgens eigen opgave – jaarsalaris van 40 duizend euro, terwijl zijn voorganger ruim 158 duizend euro verdiende. Dat geloofde het ziekenhuis niet.
Via een eerste arbitragezaak bij het Scheidsgericht Gezondheidszorg wist Z. voortzetting van de betalingsregeling af te dwingen, in een tweede zaak in 2012 oordeelde het Scheidsgericht dat de oud-bestuurder een deel van het wachtgeld moest terugbetalen, zo’n 68 duizend euro. Een deel van het geld dat Z. bij Magentazorg verdiende, bleek bij een Engelse detacheringsfirma terecht te komen. Dat strookte volgens het Scheidsgericht Gezondheidszorg niet met het wachtgeld dat hij ontving.
Constructie
Nu blijkt volgens het OM dat Z. in deze arbitragezaak van valse documenten gebruikmaakte om de ware hoogte van zijn interim-loon te verhullen, zo meldt het FD woensdag. Hij zou al in 2009 een fiscale constructie hebben opgezet, bestaande uit drie Engelse bedrijven die elkaar bestuurden. Z. verzweeg tegen zowel de Belastingdienst als het Scheidsgerecht eigenaar van deze constructie te zijn.
Z. deed volgens het OM over de jaren 2010 en 2011 een onjuiste aangifte van zijn inkomstenbelasting door te verzwijgen eigenaar te zijn van de fiscale constructie. Ook zou veel meer hebben verdiend dan de 40 duizend euro die hij opgaf. Hoeveel hoger is niet bekend, maar volgens het FD liet het OM al in 2013 voor zo’n 520 duizend euro beslagleggen op bezittingen van de zorgbestuurder.
Op donderdag 4 mei moet Z. zich verantwoorden voor de rechtbank van Arnhem.