Effectiviteit
Het OMT kwam vrijdag bijeen om te praten over de virusbestrijding. In een nieuw advies wordt onder meer ingegaan op de nieuwe Omikronvariant van het virus. Daar is nu nog weinig over te zeggen. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit van de maatregelen die vorige week zijn ingegaan. Het OMT wil nog een week aanzien of er daadwerkelijk een daling in de besmettingen en ziekenhuisopnames optreedt. Tot die tijd adviseert het ook geen extra maatregelen.
Maatregelen
De adviseurs van de minister verwachten dat de maatregelen die vorige week ingingen, waaronder een sluiting van onder meer winkels en horecagelegenheden om 17.00 uur, vanaf deze week te zien moeten zijn in de cijfers. In de ziekenhuizen zal het effect pas later zichtbaar worden doordat het even duurt voordat mensen ernstig ziek worden. Modelleurs denken dat binnen “enkele weken” een piek volgt, met 650 tot 800 coronapatiënten.
OMT
Het OMT had het kabinet aangeraden om te kijken of de kerstvakantie misschien een week langer kan duren, om het aantal besmettingen op school terug te dringen. “Het risico is dat de kinderen dan naar de opvang gebracht worden omdat hun ouders gewoon moeten werken”, schrijft De Jonge. Dan zou de maatregel niet helpen.
Groep 1
Ten aanzien van het testen van basisschoolleerlingen vanaf groep 1 ziet de minister vooral praktische problemen. “Het gaat om enorme aantallen testen, die besteld moeten worden en waarvoor zaken logistiek georganiseerd moeten worden.” Om die reden denkt hij dat het op korte termijn niet te regelen is.
De Jonge
Op 14 december houdt het kabinet nog eens alle maatregelen tegen het licht. Dan moet duidelijk zijn in hoeverre de maatregelen die nu zijn getroffen hebben geholpen, en wordt ook opnieuw gekeken naar de maatregelen voor scholen. De Jonge sluit niet uit dat er in een later stadium alsnog tests beschikbaar komen voor kinderen vanaf groep 1. (ANP)