De omzet van de ziekenhuizen is de afgelopen jaar bijna twee keer harder gegroeid dan de zorgvraag. Deze scheefgroei onderstreept de noodzaak van selectieve zorginkoop. Dit stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van de marktscan medisch specialistische zorg.
In de marktscan becijfert de NZa dat de omzet van ziekenhuizen de afgelopen jaren met gemiddeld 7 procent is gegroeid. De vraag naar zorg groeide in dezelfde periode met 3 tot 4 procent. Daarmee kan de omzetstijging maar ten dele worden teruggevoerd op volumestijging. Volgens de NZa spelen ook de prijzen geen rol, want deze zijn volgens de NZa voor de verschillende diagnose behandelcombinaties (dbc’s) in grote lijnen gelijk bleven of zelfs gedaald.
Praktijkvariatie
Om verschil tussen omzetgroei en de vraag naar zorg te verklaren wijst de NZa op het groeiende aantal dbc´s dat per patiënt wordt gedeclareerd. Patiënten zien volgens de NZa meer verschillende specialisten, waardoor er meer dbc´s in rekening worden gebracht. Ook is er tussen de verschillende ziekenhuizen sprake van een grote praktijkvariatie. Sommige ziekenhuizen kiezen voor innovatieve, maar duurdere behandelingen. Praktijkvariatie betekent tevens dat het ene ziekenhuizen meer dbc´s verbindt aan een vergelijkbare behandeling als het andere.
Prikkel
Volgens de NZa is het aan verzekeraars om bij de inkoop van zorg scherpere afspraken over de variatie in behandelpraktijk te maken. De NZa merkt in de marktscan op de zorgverzekeraars een extra prikkel hebben om selectief in te kopen. Door de afschaffing van de ex-post verevening volgend jaar lopen verzekeraars zelf risico als zij teveel uitgeven aan zorg. Ook ziekenhuizen hebben alle reden om heldere afspraken te maken met de verzekeraars. Uit de marktscan blijkt dat de liquiditeit van ziekenhuizen laag is. Hoe eerder ziekenhuizen contracten met de zorgverzekeraars sluiten, hoe sneller ze garanties hebben over hun financiële positie.