De NFU biedt in het laatste voorstel geen enkele loonsverhoging voor de 70.000 werknemers bij de umc’s. Alleen de hoogste loonschalen voor verpleegkundigen zouden er een periodiek bijkrijgen van 70 à 100 euro per maand plus een hogere onregelmatigheidstoeslag. Die loonsverhoging geldt slechts voor ongeveer 5 procent van de zorgmedewerkers bij de academische ziekenhuizen. De nieuwe cao zou lopen van 1 januari dit jaar tot 31 december dit jaar.
“Dit is een minachting van het personeel”, zegt bestuurder en cao-onderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn. “De NFU schort het overleg op, omdat ze zeggen niet voldoende geld te hebben voor loonsverhogingen. Ze willen extra geld vragen aan het nieuwe kabinet. Het respect dat de umc’s zeggen te hebben voor het personeel is dus gebaseerd op mooie woorden, die niet worden omgezet in daden.”
Looneis van tafel
In een reactie betreurt de NFU dat de vakbonden “niet bereid zijn hun looneis van tafel te halen”. Over overige inhoudelijke punten zou “grotendeels” overeenstemming zijn bereikt, maar de federatie concretiseert dit niet. De academische ziekenhuizen willen niet alleen wachten op een nieuw kabinet, maar ook op een SER-advies over de arbeidsmarkt.
Gabriël Zwart, bestuurder van Maastricht UMC+ en lid van de cao-delegatie: “Pas als er meer financiële ruimte beschikbaar is, kunnen we bovenop het pakket aan inhoudelijke wijzigingen praten over een structurele generieke loonsverhoging.” Karen Kruijthof, bestuurder van Amsterdam UMC en lid van de cao-delegatie, vindt het jammer dat nu niet alvast de verbeteringen voor medewerkers met de hoogste inkomens kunnen worden doorgevoerd.
Huisartsen 3 procent
De bonden vroegen de umc’s een loonsverhoging van 3 procent, lager dan hun aanvankelijk inzet van 5 procent. Merlijn wijst naar andere recent afgesloten cao’s in de zorgsector, zoals de huisartsen en de zelfstandige klinieken, waar werkgevers een loonsverhoging van ongeveer 3 procent overeenkwamen.
Ook stelden de bonden verbetering van de secundaire arbeidsvoorwaarden voor, onder meer om het werk aantrekkelijker te maken, huidige medewerkers te behouden en nieuwkomers te interesseren voor een baan binnen de umc’s. Maar ook op dat vlak is volgens Merlijn weinig vooruitgang geboekt: “Gerommel in de marge.” De FNV beraadt zich met de achterban over een reactie op de opschorting van de onderhandelingen.