Wim van Harten van het Rijnstate Ziekenhuis zegt het gevoel te hebben dat verzekeraars geen rekening houden met de situatie waarin ziekenhuizen verkeren door corona. Verzekeraars dringen vaan aan aan op bezuinigen die oplopen tot 30 miljoen euro. “Dat is echt alsof je van een andere planeet komt.” Van Harten denkt pas in het eerste kwartaal 2022 alle contracten rond te hebben. “De kans bestaat dat de rekening dan langs de patiënt loopt en dat is zeer ongewenst. Dan kan het zijn dat de factuur niet zomaar automatisch naar de zorgverzekeraar gaat. Het kost veel tijd, moeite en energie om dat op te lossen.”
Vrees
“Op basis van de voorstellen die nu voorliggen, verwachten we dat we er niet met alle zorgverzekeraars uit gaan komen”, laat het Deventer Ziekenhuis in een reactie weten aan BNR. Ook Isala Ziekenhuis en Medisch Centrum Leeuwarden spreken die vrees uit. Medisch Spectrum Twente heeft nog geen contracten afgesloten. Universitair Medisch Centrum Groningen heeft met uitzondering van meerjarenafspraken met sommige verzekeraars nog geen overeenstemming bereikt voor volgend jaar.
Complexe gesprekken
Zorgverzekeraars spreken van complexe gesprekken. “De afgelopen twee jaar, het jaar dat corona uitbrak en het jaar daarna, werkten we daarvoor bij uitzondering met gezamenlijke regelingen. De de financiële impact van corona konden we daardoor gelijk verdelen. De toegang tot zorg voor verzekerden was zo te waarborgen”, schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De ACM liet eind oktober weten dat wat haar betreft 2021 het laatste jaar is met bijzondere regelingen. (ANP)
Koos Dirkse
Grote waanzin: contracten voor zorginkoop! De ziekenhuizen voeren naar eef en geweten hun taak uit en de zorgverzekeraar dient te betalen! Zij dienen niet op de stoel van de dokter en verpleegkundige te zitten! Iedere Nederlander draagt komend jaar gemiddeld € 6.500 bij aan de zorgsector en verwacht hiervoor optimale zorg te krijgen!
Arne van Oranje
Die 6500 euro is voor de gehele zorg, niet alleen de ziekenhuizen (ongeveer de helft is ziekenhuiszorg).
De Rijksoverheid wil dat met name de ziekenhuis en GGZ zorg via de zorgverzekeraars 5% tot 10% bezuinigen. En dat in een tijd van een pandemie en oplopende wachttijden in de GGZ. En in beide sectoren lopen veel zorgverleners weg door hoge werkdruk en verregaande bemoeienis door de zorgverzekeraars op de te leveren zorg. En daar gaan de besturen volkomen in mee, mede omdat ze bang zijn om buiten de baantjescarrousel te vallen.