• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Jorrit Stroosma

    Meerjarige contracten zijn vooral in het voordeel van de zorgverzekeraars want ze leggen ook de tarieven vast voor meerdere jaren met de intentie om de OVA toe te passen. Een intentie kan ook inhouden dat het niet gebeurt, op intenties kun je geen sluitende begroting maken.
    En als in de tussentijd de tarieven gaan stijgen kunnen ze je pinnen op dat je getekend hebt voor die tarieven van 2025. En passende zorg is gewoon een eufemisme voor het leveren van minder zorg en de preventie houdt in dat de patiënt wordt geacht meer zelfredzaam te zijn. Wat wel moet want je krijgt niet meer de zorg die nodig is.

  2. GerbenWelling

    Los van het feit of dit stelsel zijn langste tijd niet gehad heeft zou ik zeggen regel dit.
    Weten de onderzoekers hoeveel % van de verzekerden van nature al langer bij een zorgverzekeraar zit? Wij zitten al jaren bij dezelfde.

  3. E. Huisman

    Het zou wel eens goed kunnen zijn om de strategische ontwikkeling van de zorgverzekeraars in de gezondheids/zorgmarkt te onderzoeken. Door het schrappen van de restitutiepolis en de contracteer-onzekerheid wordt regionale monopolievorming versterkt. Voeg daaraan toe vermindering van de concurrentiedruk door het schrappen van het jaarlijks overstap-recht (hoe voorkom je dat er straks helemaal geen 1-jarige polissen te verkrijgen zijn). Zo zijn er nog wel meer ontwikkelingen die zelden in samenhang ter sprake komen.
    De burgers betalen jaarlijks verplicht tientallen miljarden Euro’s premies aan private zorgverzekeraars, waardoor zij slechts heel indirect zeggenschap hebben over de besteding van die premies. Hiernaast hebben zorgverzekeraars via de zorgkantoren grote invloed op de besteding van nog een tientallen miljarden Euro’s aan gelden o.b.v. de wet langdurige zorg. Of zorgverzekeraars voldoende doen om de zorg goed (kwalitatief, efficiency) in de kopen kan je je afvragen. Dit kan je allemaal accepteren, maar dan zijn checks en balances in het systeem wel nodig. Schuiven we langzaam maar zeker niet een beetje ver door in de versterking van de machtspositie van de zorgverzekeraars? Is zo’n 3-jarige polis nu wel de hoogste prioriteit in het verbeteren van de financiering/besturing van ons zorgsysteem?