De Amsterdamse gemeenteraad wil een onderzoek laten uitvoeren naar de beweegredenen van jeugdigen en hun ouders om zich niet te laten vaccineren. Het onderzoek moet zowel de actieve weigering als de reden van het gebrek aan motivatie te vaccineren in kaart brengen, meldt AT5.
Cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tonen aan dat het opkomstpercentage voor de inenting tegen meningokokken in Amsterdam 10 procent lager is dan het landelijke gemiddelde. Van alle 13 -en 14-jarigen in Amsterdam liet 77 procent zich vaccineren, waar het opkomstpercentage in de rest van Nederland op 86,5 procent lag.
Ook is de vaccinatiegraad in Amsterdam de afgelopen jaren afgenomen. Voor de meeste vaccinaties ligt de vaccinatiegraad tussen de 0,8 en 2,3 procent lager dan landelijk. Volgens het stadsbestuur komt de afname onder meer door een groep kritische, veelal hoogopgeleide ouders in Amsterdam, die het Rijksvaccinatieprogramma niet volgen. Bij andere ouders heeft vaccineren geen prioriteit, bijvoorbeeld vanwege financiële problemen. Ook is er veel in- en uitstroom van gezinnen in Amsterdam, waarbij niet alle kinderen en jongeren al voldoende zijn gevaccineerd.
Op 18 april en 20 juni vinden er voor Amsterdamse jongeren inentingsacties plaats in de RAI. De lokale VVD-fractie hoopt dat er door dit onderzoek een hoge(re) opkomst kan worden bereikt, aldus AT5.
Vaccinatiegraad
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) stelde vorige maand nog dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de dalende vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Hij wil onder meer mensen die niet komen opdagen, blijven benaderen. “Dat doen we nu niet zo actief, volgens mij is daar nog een wereld te winnen”, aldus de bewindspersoon. Ook wil Blokhuis weten in hoeverre het echt een bewuste keuze is van mensen, om zichzelf of hun kinderen niet te laten inenten.