De Parkinson Vereniging is blij met het onderzoek, maar wil al sneller actie en heeft daarom een brief gestuurd naar de minister met onder meer de vraag om per direct te stoppen met het gebruik van het landbouwgif Mancozeb.
De Gezondheidsraad was al bezig met een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s bij blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. Daar wordt de relatie met de ziekte van Parkinson nu in meegenomen. Uiteindelijk moet dat onderzoek resulteren in een advies over het gebruik van pesticiden. De minister wacht daarop voor eventuele maatregelen. Het wordt uiterlijk 1 juni verwacht. (ANP)
zorg
Het is verbijsterend hoeveel inspanning er gedaan moet worden om minder pesticiden toe te staan in de EU . 2017 werd 2.5 miljoen kilo van dit schimmelwerende pesticiden over u en mijn voedsel gespoten. Natuurlijk staat de huidige landbouw methode al jaar en dag bloot aan veel pesticiden gebruik. Het zijn de gifproducenten Bayer Syngenta (voormalige Monsanto) die binnen de EU een groot afzet hebben van pesticiden.
De consument vraagt zich terecht af is ons eten nog wel gezond. Fipronil ,glyfosaat, neonicotinoiden die in landbouw gebieden worden gevonden, doden bijen en schaden hun vermogen om zich voort te planten.
De hele sector zal zeker te raden moeten gaan bij de uiteindelijke economische afweging tussen gezondheid van mens vogels en insecten.
Maar ook natuurlijk het bodemleven en grondwaterkwaliteit .
In dit kleine land zou dit kunnen bijdragen tot een uiteindelijk gezonder gewas voor de consument. Als u een doosje medicijnen bij de apotheek koopt zit er veelal een symbool van Bayer op het doosje, inclusief een bijsluiter. Koop u groente en fruit dan vind u geen bijsluiter terwijl het zelfde genoemde bedrijf Bayer als pesticiden producent uw groeten en fruit bespoten kan hebben. Wij moeten daarbij vertrouwen op de voedselautoriteit (EFSA) Echter de macht van genoemde grifindustrie is groot binnen de EU.