Dat staat in een analyse die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd: “65 van de 83 ziekenhuizen hebben op één of meerdere onderdelen het Kwaliteitskader nog niet geïmplementeerd.” Het aantal eisen is weliswaar hoger dan vorig jaar, maar toen is wel afgesproken dat de SEH’s daar op 1 juli aan moeten voldoen.
Dat is niet gelukt. Slechts achttien ziekenhuizen hebben hun SEH’s op alle vijftien punten op orde. Minister Kuipers van VWS hecht vooral aan de norm dat er minimaal een basisarts aanwezig moet zijn op een SEH die minimaal één jaar ervaring heeft. Zeven SEH’s ontberen dat.
Bedreiging niet herkennen
Drie ziekenhuizen geven zelfs aan dat hun arts op de SEH niet in staat is om een vitale bedreiging direct te herkennen, een patiënt kan reanimeren en de ernst van het klinisch beeld snel en accuraat kan bepalen. Bij acht SEH’s is niet altijd een klinisch geriater of internist ouderengeneeskunde in huis of bereikbaar voor consultatie. Dat probleem doet zich alleen voor in ANW-uren.
Traumacentra tijdens ANW-uren
Uit het RIVM-rapport blijkt dat bij alle SEH’s de traumazorg in kantooruren aan alle normen voldoet. ‘s Avonds, ’s nachts en in de weekenden is dat bij een derde van de ziekenhuizen echter niet het geval. Twee van de elf level1-traumacentra voldoen dan niet aan het Kwaliteitskader. Hetzelfde geldt voor twintig level2-traumacentra en negen level3-traumacentra. In werkelijkheid kan de situatie iets anders liggen, omdat twee ziekenhuizen onterecht hebben aangegeven dat ze een traumacentrum hebben van level1-niveau.
Bereikbaarheid SEH’s
De bereikbaarheid van de SEH’s en de acute verloskunde zijn op hetzelfde niveau als vorig jaar. Ook dit jaar zijn er 29 ‘gevoelige’ ziekenhuizen. Dat wil zeggen dat sluiting van de SEH van een ziekenhuis tot gevolg heeft dat meer mensen niet meer binnen de 45-minutennorm naar een SEH kunnen worden gebracht. ETZ in Tilburg is gevoelig geworden, maar Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem is van deze lijst af.
Volgens het bereikbaarheidsmodel van RIVM kan 99,7 procent van de inwoners van Nederland binnen 45 minuten per ambulance naar een SEH. De meeste mensen die langer moeten reizen, wonen op de Waddeneilanden, Zeeland en Groningen.
Kamerdebat eind juni
RIVM deed dit onderzoek in maart en april. De uitkomsten vormen onderdeel van besluitvorming van Kuipers over de SEH’s en komt aan de orde in een Tweede-Kamerdebat over de acute zorg, dat eind juni plaatsvindt.
Congres Acute zorg
Ontdek alle invalshoeken van het acute zorgnetwerk
14 november 2023, Utrecht
Over dit congres
Spoedzorg moet toegankelijk en van een adequaat niveau zijn en er moet meer en nog beter samengewerkt worden; het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is duidelijk over de speerpunten van het beleid. Om de toegankelijkheid te verbeteren is een oplossing voor de patiënt die zich met hetzelfde probleem herhaaldelijk op verschillende plekken meldt noodzakelijk.
Daarnaast gaat de IGJ vanaf juli 2023 handhaven op het kwaliteitskader spoedzorg om de kwaliteit te borgen. De minimale bezettingsnorm van een arts met een jaar werkervaring op de SEH door ziekenhuizen klein of groot wordt immers nog niet altijd gehaald. En verdere samenwerkingen binnen het acute zorgnetwerk wordt verder gestimuleerd zoals bij de zorgcoördinatiecentra. Maar wat betekent dit precies voor uw zorgorganisatie? Op welke manier zorgt u ervoor dat u uw basis op orde krijgt?
U hoort het tijdens de 6e editie van het Zorgvisie congres Acute Zorg.
Schuiringa
Wat ik zo om mij hoor is:
We zijn het zat. Overheid, verzekeraars doe het zelf maar.
De absurde administratie, eisen, regels.
Van iedere euro is de burger 0,50 cent kwijt aan onze administratiekosten. Dit is oplichting.
wijnand van den van den berg
Ja eens haha de mensen die dit onderzocht hebben omscholen tot SEH arts, of liever nog die 30.000 FTE hoog opgeleide mensen die nu bij 64 labels zorgverzekering werken en het leger mensen dat aan maar niet in de zorg werkt : het personeelstekort komt niet door vergrijzing , tijd voor harde keuzes : sluiten locaties verzekeraars, minder controleurs ( een paar data analisten kom je al ver mee)
thissen
De reacties van Schuiringa en van den Berg zijn voornamelijk negatief en weinig ter zake. Heb je weinig aan en leiden niet tot verbeteringen.
Waar het naar mijn mening om draait is dat betrokken partijen (ziekenhuizen-verzekeraars-VWS?) hebben afgesproken dat het kwaliteitskader Spoedzorgketen uiterlijk 1 juli 2022 zou zijn geïmplementeerd. 1 jaar later!!! blijkt dit nog niet volledig het geval te zijn bij een aantal SEH’s. Dat blijkt althans uit de inventarisatie van het RIVM. Daarnaast blijkt dat de inventarisatie ruimte open laat aan ziekenhuizen voor toelichtingen op vragen die het RIVM niet zelf inhoudelijk kan beoordelen. In plaats van een organisatie (Zorginstituut?)te vragen hen hierbij te helpen laat het RIVM de kwestie ‘open’ waardoor een niet volledig/duidelijk ‘beeld’ ontstaat van de huidige tekortkomingen. Dit oppakken en afronden zodat een compleet beeld ontstaat ligt voor de hand. Daarna discussie en duidelijke maatregelen t.a.v. ziekenhuizen die tekort schieten t.a.v. het afgesproken Kwaliteitskader. Daarnaast wellicht ook nog eens kijken naar het kwaliteitskader zelf. Hoezo triage bij SEH’s door SEH verpleegkundigen? Waarom doen dit ook niet de SEH-artsen zelf? Hoezo geen triage bij sommige SEH’s binnen 5 minuten waarna binnen 10 minuten na binnenkomst de urgentieclassificatie van de patiënt is bepaald? SEH staat voor SPOED toch!
Hoezo 7 ziekenhuizen die niet altijd beschikken over artsen die aan de minimale ervaringseis voldoen of werken met artsen niet in opleiding (ANIOsen)? Spoedeisende kwesties/vragen die vragen om snelle oplossingen van overheid en verzekeraars.