Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Elk jaar overlijden ruim 3000 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte. Dankzij de inzet van het bevolkingsonderzoek sterven jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.
Wachttijden terugdringen
Momenteel zijn de regionale wachttijden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ongelijk verdeeld. “Om de regionale verschillen te verkleinen, hebben wij de inzet van de mobiele onderzoekscentra anders ingepland. Daardoor vindt onderzoek op een andere locatie plaats”, meldt Bevolkingsonderzoek Nederland. “Het kan echter wel betekenen dat u verder en langer moeten reizen naar het onderzoekscentrum dan u gewend bent”, informeert de organisatie op de website.
Personeelstekort
Tijdens de coronacrisis werd het onderzoek stilgelegd. Inmiddels is de screening – die bestaat uit een mammografie – gefaseerd hervat.
Door een personeelstekort is het voorlopig niet mogelijk om vrouwen om de twee jaar uit te nodigen voor het onderzoek. De tijd tussen de twee uitnodigingen is daarom tijdelijk verlengd naar maximaal 3 jaar. “Als de covid-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, worden cliënten weer iedere twee jaar uitgenodigd”, meldt Bevolkingsonderzoek Nederland.