Foto: Andrey Popov/stockadobe.com
Niemand heeft goed zicht op de geldstromen van en naar ziekenhuizen. Daarom is het onduidelijk of zorg terecht is geleverd en of die zorg op de juiste manier is gefactureerd en verantwoord. Zorgwekkend, zeker omdat het om gigantische bedragen gaat. Vorig jaar is er zo’n 20 miljard euro uitgegeven aan publiek gefinancierde zorg in het ziekenhuis.
Dat staat in het maandag gepubliceerd rapport ‘Transparantie ziekenhuisuitgaven’ van de Algemene Rekenkamer, de instantie die controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was.
Geringe prikkel
Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, accountants en toezichthouders hebben geen goed zicht op de zorguitgaven. Daarnaast is de prikkel voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars om declaraties te controleren volgens de Rekenkamer gering. “Controle op gepast gebruik van zorg staat feitelijk nog in de kinderschoenen”, schrijft de instantie. Op die manier blijft het beheersen van de zorgkosten, noodzakelijk door onder meer de vergrijzing en de huidige economische crisis, voor het ministerie van Volksgezondheid een “problematische opgave”. Tussen 2002 en 2012 werd het zorgbudget vrijwel ieder jaar overschreden, soms tot maar liefst 2 miljard euro.
Rekening
“Het inzicht in aard en ontwikkeling van deze kosten schiet tekort”, schrijft de Rekenkamer. Het zou daarom volgens de instantie een goed idee zijn als er een publiek toegankelijk platform komt waarop de zorguitgaven beschikbaar komen. Dit idee is al vaker geopperd: als patiënten bijvoorbeeld weten wat diverse behandelingen kosten in het ziekenhuis, kunnen zij ook controleren of de juiste facturen naar de zorgverzekeraars gaan. De Rekenkamer oppert om ook de kosten van vergelijkbare zorg in het buitenland openbaar te maken.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid liet in een reactie op het rapport weten de conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamer te delen. (ANP)