Dit blijkt uit een onderzoek van PGGM&CO en IZZ onder 1290 medewerkers.
Gevolgen weinig slaap
De gevolgen van een slechte nachtrust zijn vooral overdag merkbaar. Zo’n 70 procent van de medewerkers geeft aan last te hebben van vermoeidheid en lusteloosheid. Ongeveer 42 procent geeft aan vergeetachtig te zijn en 33 procent raakt snel geïrriteerd. De meeste medewerkers hebben last van deze klachten, maar vooral de leeftijdsgroep jonger dan 40 slaapt slecht.
Onregelmatige diensten
De onregelmatige diensten kunnen een rol spelen in het minder goed kunnen slapen. Dit komt voornamelijk voor bij medewerkers met een primaire zorgfunctie in verpleeg- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en gehandicaptenzorg. Een kwart van deze medewerkers geeft aan dat dit een van de oorzaken is voor een slechte nachtrust.
Bespreekbaar maken
Twee derde van de medewerkers met slaapproblemen bespreekt dit op het werk. Ongeveer 60 procent geeft aan dat het helpt als de problemen besproken worden met collega’s of leidinggevenden. Toch geeft 33 procent van de medewerkers aan dat er weinig begrip of interesse is in de problemen. Daarom is het van belang dat de werkgever ruimte creëert om dit juist wel te bespreken.
Daarnaast is het belangrijk om balans te vinden tussen ‘aanstaan’ en even ‘uitstaan’. Het advies is proberen te zoeken naar momenten van rust, zowel overdag als in de nacht.