De vierduizend patiënten van de huisartsenpraktijk zijn daarmee de eerste Nederlanders die via Mitz kunnen bepalen welke gezondheidsgegevens gedeeld mogen worden. Samen met IT-partner Meditools heeft de huisartsenpraktijk de bestaande toestemmingen van de patiënten overgezet.
Bewijzen dat het werkt
“Je kunt een heel mooi product hebben, maar je moet ook bewijzen dat het werkt. Voor ons is dat moment nu aangebroken, als de eerste toestemmingen in Mitz beschikbaar zijn”, zegt Francine Bergman, directeur relatiebeheer bij VZVZ. Die organisatie VZVZ is verantwoordelijk voor de (door-)ontwikkeling, het beheer en implementatie van Mitz.
Overzicht en regie
Het doel van Mitz is om alle verschillende manieren om de toestemmingskeuzes vast te leggen overbodig te maken. Daardoor moet de patiënt meer overzicht en regie krijgen. Tegelijkertijd moet het voor de zorgprofessional eenvoudiger worden om te zien welke gegevens wel of niet gedeeld morgen worden. Mitz regelt dat voor alle zorgsectoren.
Brede uitrol
De lancering bij huisartsenpraktijk De Morgen is een zogeheten gecontroleerde livegang. Op korte termijn volgen Apotheek Pijnacker Centrum het diagnostisch centrum Star-shl. Als de toestemmingsvoorziening in de praktijk goed functioneert en meerwaarde heeft, wordt Mitz breed uitgerold.