FNV, CNV, FBZ, NU’91 en LAD zijn met de NFU overeengekomen om de betaling van de inflatiecompensatie in tweeën te splitsen. Op 1 januari aanstaande krijgen de umc-medewerkers er structureel 6 procent bij. Het resterende deel (4 procent) volgt 1 november.
Compensatie van inflatie
Bij het afsluiten van de cao voor umc-personeel werd vorig jaar vastgelegd dat de werkgevers de inflatie van dit jaar volledig zouden compenseren in de lonen van komend jaar. NFU erkent deze afspraak en de bepaling van het inflatiecijfer (11,3 procent), maar liet de afgelopen maanden weten dat niemand toen de grote prijsstijging kon voorspellen en dat het de umc’s teveel geld zou kosten.
Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “De NFU is onder druk van de vakbonden met een flink hoger bod over de brug gekomen. Hiermee wordt een deel van het koopkrachtverlies op korte termijn goedgemaakt.”
Nieuw is dat de loonsverhoging geldt voor alle werknemers die onder de cao-umc vallen. “Door deze afspraak zijn we er vanaf dat er verschillende afspraken ontstaan voor groepen werknemers”, aldus Merlijn: “Dat is voor ons belangrijker dan gelijk krijgen.”
Langer in onzekerheid
In de laatste onderhandelingsronde, enkele weken geleden, probeerde NFU de bonden tegemoet te komen met een voorstel om alle umc-medewerkers deze maand eenmalig 1000 euro uit te keren en de lonen vanaf 1 januari 2023 structureel te verhogen met 5 procent. De bonden gingen hiermee niet akkoord.
De bonden waren de afgelopen weken al bezig om zich voor te bereiden op een rechtszaak tegen de NFU, vanwege het niet nakomen van de cao-afspraak. Merlijn: “Als we naar de rechter waren gestapt, zouden veel werknemers nog langer in onzekerheid zitten.”
Voor kerst duidelijkheid
“Het waren ingewikkelde onderhandelingen, maar het is mooi dat we nog voor de kerst onze medewerkers duidelijkheid kunnen geven en een rechtszaak is vermeden’, zegt Karen Kruijthof, onderhandelaar namens de NFU.
Mede-onderhandelaar voor de NFU, Gabriël Zwart, laat wel weten dat de overeenkomst veel geld kost: “Het trekt een hele grote wissel op de financiële situatie van de umc’s. In het belang van onze medewerkers hebben wij de uiterste randen opgezocht van wat financieel nog verantwoord is.”
Drie van de vijf vakbonden leggen het onderhandelingsakkoord de komende weken nog voor aan hun achterban.
Olaf Wijman
UMC PERSONEEL KRIJGT 10 PROCENT PRIJSCOMPENSATIE
Zoek de verschillen!
Waarom zijn ze zo groot?
Graag een uitleg > @Abvakabo , @CNVZorg en reactie NU’91?
De hoge inflatie en sterk stijgende energiekosten raken veel Nederlanders in hun portemonnee. Dat geldt ook voor werknemers in de zorg.
In de huisartsenzorg worden
de lonen worden met ingang van 1 januari 2023 verhoogd met 4,35%.
Onderhandelingsresultaat cao Verpleeg- en
verzorgingshuizen en thuiszorg. In maart 3%. Inflatiecorrectie?
‘Bedrijven hebben de ruimte voor hogere lonen’De Nederlandse Bank mengt zich in de loonstrijd. Klaas Knot, president van DNB, stelt in De Telegraaf dat loonstijgingen met 5% tot 7% prima betaalbaar zijn voor het bedrijfsleven, zonder dat dit weer tot nieuwe prijsstijgingen hoeft te leiden. Knot roept werkgevers op om de komende jaren de lonen te verhogen. De winsten van het bedrijfsleven zijn hoog genoeg om dit op te vangen. Onlangs noemden werkgevers de trend van loonstijgingen gevaarlijk vanwege de dreigende recessie. Knot is het daar niet mee een. Het aandeel dat werkend Nederland nu krijgt van het nationaal inkomen is historisch bezien laag. (Telegraaf)
Olaf Wijman
Eerder gelezen > De FNV eist in de nieuwe ziekenhuis-cao een volledige prijscompensatie voor alle zorgprofessionals, met een minimum van 100 euro bruto per maand. Dat betekent volgens de laatste inflatiecijfers 12,5 procent meer loon vanaf 1 februari volgend jaar.
Al spijkers met koppen? Uitslag?
J Vandenberg
Het aardige is ondanks jaren met tegenstrijdige berichten mbt correct loon en werkomstandigheden:
Onderaan de streep blijven verpleegkundigen weg of gaan snel weer weg uit ziekenhuizen.
Gespecialiseerd verpleegkundigen krijgen vaak met (te)weinig ervaring hun vervolgopleiding.
Artsen willen minder graag specialist worden. Inschrijvingen lopen nog steeds terug.
Wanneer passen de besluitvormers eens toe wat ze geleerd hebben op school of uni?
Olaf Wijman
Het is en blijft ongelooflijk hoe deze coalitie van zorgafbrekers gewoon (al jaren lang) hun goddelijke gang kunnen blijven gaan. Het interesseert ze schijnbaar helemaal niets. En ook de niet coalitiepartijen zijn hier debet aan want laten veel te weinig van zich horen. Laat staan dat ze echte actie ondernemen. Waarom gaan zorgmedewerkers niet massaal staken?! En waar zijn de vakbonden? En nu alleen voor UMC’s medewerkers?