“Het betekent dat de achterban van FBZ fors aan koopkracht inlevert. Dit is een dusdanig pijnpunt dat het bestuur van FBZ zich eerst zal beraden over de ontstane situatie”, laat FBZ weten. Volgende week komt de vakbond met meer informatie.
Onverwacht gepresenteerd
Ook NU’91 tekent de nieuwe cao, die donderdagavond onverwacht werd gepresenteerd, niet vanwege de salarisverhoging. Volgens NU’91 gaat een groot deel van de verpleegkundigen en verzorgenden er minder op vooruit dan andere beroepsgroepen in het ziekenhuis.
FNV en CNV tekenen wel
FNV en CNV hebben wel hun handtekening gezet onder het akkoord met de de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Medewerkers krijgen een loonsverhoging tot 10 procent en een eenmalige uitkering van 250 euro. De nieuwe cao loopt tot en met 31 januari 2023. Op 1 januari 2022 gaan de lonen ten minste 2 procent omhoog, zo staat in de afspraken. Doordat er een minimum van 90 euro is afgesproken, komt dat neer op zeker 3 procent voor iedereen tot en met schaal 60.
Peter Koopman
CAO NVZ: Alleen de vakcentrales ( FNV en CNV ) tekenden direct voor dit “akkoord”. Inzake de primaire arbeidsvoorwaarden is er ( nog ) geen akkoord met NU ‘91 en de FBZ. Deze laatste categoriale vakbonden staan dichter bij de beroepen die zij vertegenwoordigen. NU’91 vertegenwoordigt vooral verpleegkundigen en verzorgenden IG en ziet hier dat de reparatie van de salarisschalen nog steeds 5, resp. 8% achter blijft. Bij de CAO UMC is hieraan wel gewerkt maar de NVZ, DNV en CNV beperken zich nu tot de inzet van de euro’s die het kabinet hiervoor beschikbaar stelde (1,3%) en verschuilen zich achter een aantal secundaire maatregelen, zonder zelf die achterstand ( SER rapport 12 mei 2021 ) sneller op te heffen. Nu zijn de vakcentrales ook buiten de sector zorg actief ( i.t.t, NU ‘91 en FBZ ) en konden dus langjarig weet ( en aandeel ?) hebben van deze recent, ook door de Rijksoverheid, geaccepteerde achterstandspositie. Het niet repareren heeft negatieve invloed op wervingskracht en pensioenpeil. Het kan aanzetten tot uitstroom naar andere branches en sectoren en/of zzp aanbod. Maar een toenemend arbeidstekort kan ook het NVZ volume gaan beperken, toch?