De cao voor de ggz loopt nog tot eind 2024, maar tot die tijd kan niet gewacht worden met loonsverhogingen voor personeel, menen de ggz-instellingen. “De wereld is sinds het voorjaar van 2022 flink veranderd en net als alle medewerkers in de zorg, voelen ook de mensen die werken in de ggz, de gestegen kosten flink in hun portemonnee”, zegt voorzitter van de Nederlandse ggz Ruth Peetoom. Daarom moeten de lonen nog tijdens de lopende cao worden verhoogd, vindt zij.
Neerwaartse spiraal
Een loonsverhoging is volgens Peetoom ook nodig om uit een neerwaartse spiraal te komen: “Als we de lonen verhogen zonder extra middelen, zullen werkgevers minder personeel kunnen aannemen. Dit zal de werkdruk extra verhogen voor de zittende medewerkers. En dit geeft weer het risico tot extra uitstroom of ziekteverzuim.”
Extra loonruimte is echter niet volledig beschikbaar. Ggz-instellingen zijn voor hun financiering afhankelijk van gemeenten en zorgverzekeraars. Peetoom: “Daarnaast hebben onze leden het financieel extra moeilijk gezien de financiële negatieve impact op de tarieven sinds de invoering van het nieuwe bekostigingssysteem.”
Aantrekken en behouden
“Om toegankelijkheid en beschikbaarheid van geestelijke gezondheidszorg op peil te houden is deskundig personeel cruciaal”, vervolgt Peetoom. “We moeten medewerkers voor de ggz dus aantrekken en behouden, en daarvoor is compensatie van de inflatie in het loon belangrijk.” Daarvoor hebben instellingen dus wel hulp van de minister nodig, meent de branchevereniging. De ggz-instellingen lijden namelijk al verliezen.
De ggz-sector heeft de hoogste vacaturegraad in de zorg, 65 vacatures per duizend banen. “Daarom moet de loonontwikkeling in de ggz in de pas blijven lopen met bijvoorbeeld die van de ziekenhuizen, maar ook van de overheid en sociaal domein. Met de loonstijgingen die om ons heen worden afgesloten, kan de ggz niet niks doen”, aldus Peetoom.
Grote verliezen
De NZa publiceerde eind vorig jaar een onderzoek waaruit blijkt dat ggz-instellingen flinke verliezen lijden. Een van de oorzaken is het nieuwe bekostigingssysteem, waarvoor de tarieven niet kloppen. De NZa doet inmiddels onderzoek naar een tussentijdse aanpassing van de ggz-tarieven per 2024. Tot die tijd zijn ggz-aanbieders afhankelijk van hun financiers om afspraken te maken waarmee personeel goed beloond kan worden, en er noodzakelijke investeringsruimte is. (ANP/Skipr)
Jorrit Stroosma
De grote werkgevers in de GGZ beginnen dus preventieve openbare onderhandelingen met de overheid voor dat de vakbonden beginnen over het openbreken van de lopende cao GGZ. Slim, kunnen ze duidelijk maken aan de vakbonden dat de overheid wel of niet met geld over de balk komt om inflatie reparaties uit te voeren.
Voor mei is er een loonsverhoging van 2% afgesproken in de lopende cao GGZ, dit is voor veel werkgevers in de GGZ al een opgave om daar aan te voldoen, laat staan nog een hogere verhoging.
Daarnaast hebben veel zorgverzekeraars verzuimd om de volledig verhoging, opgedragen door de Tweede Kamer, van de tarieven met 5,6% door te voeren in de contracten.
Let the games begin!!!