In totaal komen ongeveer 204.000 mensen die werkzaam zijn in de wijkverpleging, Wmo-ondersteuning en PGB-zorgverlening in aanmerking voor een vaccinatie, meldt 112Vandaag. Het gaat om de medewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten. Denk hierbij aan mensen die in verpleging werken, verzorging bij en aan cliënten in huis, huishoudelijke hulp en dagbesteding voor kwetsbare ouderen.
Uitnodiging op korte termijn
De eerste zorgmedewerkers wijkverpleging zijn afgelopen week uitgenodigd. De zorgmedewerkers wijkverpleging en Wmo-ondersteuning ontvangen de uitnodiging van hun werkgever. PGB-zorgverleners krijgen op korte termijn een uitnodiging via de PGB-budgethouders.
Frank Conijn
Er zijn volgens de Vektiscijfers maximaal 547.000 thuiswonende 65-plussers met een conditie die predisponeert voor ernstige covid; zie https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/factsheet-kwetsbare-ouderen. Tel daarbij 100.000 op om ook de betreffende 50-65-jarigen mee te nemen, en je hebt 95% van de mensen die de ziekenhuisbedden bezetten met covid.
.
Als men het aanbod van de Landmacht om de vaccinaties te doen had aanvaard (die deed dat uitstekend tijdens de Mexicaanse griep), had men half december ermee kunnen beginnen, hadden al die 50-plussers begin februari hun tweede prik gehad, en waren ze eind februari goed beschermd geweest tegen ernstige covid.
.
Daarmee was het probleem van de (dreigende) vollopende ziekenhuizen volledig opgelost geweest. In plaats daarvan koos het MinVWS/RIVM (de laatste partij ontwerpt de strategie) om eerst het zorgpersoneel te vaccineren, dat optelde tot 643.000 (en nu dus nog meer?).
.
Waar het beschermen van personeel op de covidafdelingen (30.000) nog te billijken is, is dat idee verder een grote beleidsfout. Met de eerstbeschreven strategie had de lockdown afgebouwd kunnen worden, behoudens maatregelen in en rond de woon-zorginstellingen. Nu loopt de staatsschuld nóg verder op, wat in de toekomst weer zal terugslaan op de zorguitgaven.