China en India
Oorzaak is dat door de coronacrisis de productie van farmaceutische bedrijven in China en India voor een groot deel is stilgelegd. Bovendien heeft India een exportverbod en restricties ingesteld voor geneesmiddelen. Ook maakt de lockdown in veel landen distributie van medicijnen moeilijker.
Voortgang
“De ijzeren voorraad zal hierdoor later gereed zijn”, aldus een woordvoerder van minister Van Rijn (Medische Zaken). Samen met de werkgroep Geneesmiddelentekorten gaat het ministerie van VWS in juni overleggen over de voortgang van de aanleg van de ijzeren voorraad. Dan wordt ook bekend hoe groot die vertraging is.
Na vele jaren van overleg werd eind vorig jaar een akkoord bereikt over de aanleg van een ijzeren voorraad. Die moet de oplopende medicijntekorten grotendeels voorkomen. In deze magazijnen ligt voor vijf maanden aan geneesmiddelen.
Terugverdienen
De ijzeren voorraad aanleggen kost honderd miljoen euro per jaar. Groothandel en farmaceutische bedrijven betalen de helft, VWS de andere helft. Het ministerie verwacht dat ze bijna de helft van die 50 miljoen euro kan terugverdienen, omdat de ijzeren voorraad de uitgaven van duurdere medicatie beperkt die nodig is als oorspronkelijke medicijnen moeten worden vervangen.
De kosten voor het aanhouden van voorraden zullen deels verdisconteerd worden in de prijs, tenzij die de wettelijke maximumprijs overschrijdt.
irma01@xs4all.nl
Wanneer gaan we ook de productie van medicatie in Nederland/ Europese unie verbeteren. Zodat we niet langer afhankelijk zijn van China en India.
We hebben toch wel iets geleerd van de Corona crisis?
zorg
Gaat hierbij ook om de verkoop van productie van biotechnologie in buitenlandse handen . Zelf op dit vlak heeft de corona , die pas later door de Ethiopische politicus ( de achtste op rij) directeur Generaal van de WHO de covid 19 door invloed tot een pandemie verklaard . Ook de voormalige wijlen Premier van Zimbabwe Robert Mucabe zat bij de WHO ( ex guerrillastrijders ) . En de gevolgen zijn inmiddels bekend van het uitroepen van deze pandemie .
De pandemie van angst beheerst inmiddels zeker de EU en grote delen van de wereld . De vooruitzichten / lessen uit deze geforceerde pandemie zijn in die zin ,afgezet tegen deze WHO agenda weinig hoopvol .
zorg
Hier bedoelde Tedros Adhanom