Zorgverzekeraars willen het dure kankermiddel Nivolumab niet vergoeden voor patiënten met een utigezaaid melanoom, schrijft De Telegraaf. Zij hebben dit besloten na een negatief advies van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO).
Nivolumab is een medicijn waarmee mensen met longkanker worden behandeld door het eigen afweersysteem te activeren en versterken. Hierdoor kan het afweersysteem de kankercellen doden. Het middel zou bij melanoom worden ingezet na operatieve verwijdering van de tumor. Nivolumab zou terugkeer van de ziekte met ongeveer 20 procent kunnen verkleinen. De NVMO heeft negatief geoordeeld volgens de krant omdat de organisatie vindt dat er onvoldoende ervaring is met het geneesmiddel. Patiënten zijn volgens De Telegraaf in paniek, oncologen zijn “verbijsterd”.
Koen Venekamp laat namens Zorgverzekeraars Nederland aan Skipr weten dat Nivolumab alleen maar niet wordt vergoed voor een heel kleine groep patiënten, namelijk mensen met een melanoom in een vroeg stadium. “Patiënten met een melanoom in een vergevorderd stadium krijgen het middel nog wel gewoon vergoed.”
Bovendien wijst de zegsman erop dat de zorgverzekeraars het advies van de medisch oncologen volgen, die stellen dat het middel specifiek voor deze aandoening niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. “Wij willen niet op de stoel van de dokter zitten, juist daarom is het aan de beroepsgroep zelf.”
Verontrustend
In een reactie noemt voorzitter Koen van Elst van Stichting Melanoom de opmerkingen vanuit Zorgverzekeraars Nederland “zeer verontrustend”. De stelling dat Nivolumab alleen maar niet wordt vergoed voor mensen met een melanoom in een vroeg stadium klopt niet. Het gaat volgens Van Elst om stadium III-patiënten die uitzaaiingen van het melanoom in de lymfeklieren hebben. Het aantal patiënten wordt geschat op tussen 800 en 1200 per jaar. “Het is dus ronduit ridicuul om te spreken van een heel kleine groep patiënten.”