In Frankrijk is ophef ontstaan over het epilepsiemedicijn van fabrikant Sanofi. Het middel kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
Tussen 2007 en 2014 gebruikten rond de tienduizend zwangere vrouwen in Frankrijk het omstreden middel, waarvan al decennia bekend is dat het schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Zo loopt het kind 10 procent kans op een aangeboren afwijking, zoals afwijkingen aan de ledematen of een hazenlip en tot 40 procent op ontwikkelingsstoornissen. Volgens eerder onderzoek werd in die periode bij vierhonderd baby’s en kinderen van Depakine-gebruikers in Frankrijk misvormingen vastgesteld, honderdvijftig kinderen hadden gedragsproblemen.
Het middel wordt ook voorgeschreven aan ruim 30 duizend vrouwen in Nederland. Hoeveel vrouwen tijdens het gebruik zwanger waren, is nog onduidelijk. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwde artsen in 2014 al voor Depakine. Het CBG adviseerde het middel niet voor te schrijven aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd, tenzij er geen andere behandeling voorhanden was. Ook het Europese geneesmiddelenagentschap EMA uitte zijn bezorgdheid over het medicijn.
Voorlichting geven over de risico’s van het medicijn is essentieel. In België worden vrouwelijke gebruikers van Depakine verplicht een verklaring te tekenen, waarin staat dat ze op de hoogte zijn van de negatieve gevolgen. In Nederland lichten artsen patiënten voor.