Christ Wesenbeek, medeoprichter en bestuurder van Markieza, is overleden aan een hartstilstand op 10 oktober. Dit meldt het opleidingsinstituut van ervaringsdeskundigen in de ggz.
Markieza noemt Wesenbeek in een in memoriam “een ervaringsdeskundige van het eerste uur”. “Hét voorbeeld voor ervaringsdeskundigen dat een betaalde baan op een goede positie mogelijk is. Grondlegger van vele initiatieven, bestuurder van cliëntenorganisaties in zich steeds verder ontwikkelende vormen.”
Wesenbeek (1957) was zelf een actieve cliënt van GGzE en werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw voorzitter van de cliëntenraad. Deze werd volgens Markieza één van de toonaangevende cliëntenraden in Nederland, met Wesenbeek als stuwende kracht. Er werden allerlei initiatieven genomen vanuit de cliëntenraad en dat vergde een nieuwe organisatievorm. Christ zette toen het cliëntenbelangenbureau (CBB) op, het eerste in Nederland. In 1996 werd Christ leidinggevende van het CBB en daarmee één van de eerste betaalde ervaringsdeskundigen.
Ervaringskennis
Wesenbeek initieerde een onderzoeksprogramma om de ervaringskennis van cliënten, over therapieën, dwang en forensische psychiatrie, gezondheid en welbevinden, te verdiepen. In samenwerking met onder meer de Fontys Hogeschool zette hij een nieuw onderwijsprogramma op voor ervaringsdeskundigen in 2000. In 2001 startte een speciale opleiding voor ervaringsdeskundigen, het Traject Opleiding Ervarings Deskundigheid (TOED). Het werd volgens Markieza het model voor vele nieuwe initiatieven op dit gebied.
De onderwijsinitiatieven kregen een plek in een nieuwe organisatie: Markieza. Wesenbeek werd hiervan de bestuurder. Er werden nieuwe mogelijkheden voor ervaringsdeskundigen gecreëerd door intensieve samenwerking met het reguliere MBO en HBO-onderwijs en re-integratiepartijen zoals UWV. Hij werd lid van het bestuur van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen en bleef zich daar vooral inzetten voor erkenning en betaling van ervaringsdeskundigen.