Het opstellen van een persoonlijk risicoprofiel kan helpen om dementie te voorkomen. Dat stellen onderzoekers van het Maastricht UMC en Alzheimer Centrum Limburg in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease.
Verschillende factoren die voornamelijk met leefstijl verband houden, hebben invloed op het dementierisico, schrijft Maastricht UMC. Voorbeelden zijn een verhoogd cholesterol, overgewicht, roken en hoge bloeddruk. Maastrichtse onderzoekers ontwikkelden een speciaal scoremodel waarmee op basis van twaalf van deze factoren een individueel risicoprofiel kan worden opgesteld: de LIBRA-index (Lifestyle for Brain Health).
Risicoprofiel
De onderzoekers bepaalden voor ruim negenduizend niet-demente mensen, in leeftijd variërend van 55 tot 97 jaar, een individueel risicoprofiel. In de jaren daarna keken ze wie wel of geen dementie ontwikkelde. Een hogere score op de LIBRA-index leidde inderdaad tot meer gevallen van dementie, met uitzondering van de groep deelnemers ouder dan 80 jaar. Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat op basis van het scoremodel kan worden voorspeld wie op oudere leeftijd meer kans heeft op het krijgen van dementie. Lagere scores leiden tot een lager risico op dementie en een betere gezondheid van het brein.
Stoppen met roken
Het scoreprofiel kan artsen helpen om mensen meer bewust te maken van hun persoonlijke risico’s en in het geven van een haalbaar advies, stellen de onderzoekers. “Als er op je 55e al een hoge score uitrolt, kun je het dementierisico verlagen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of te kiezen voor een gezonder dieet”, zegt hoofdonderzoeker Stephanie Vos. “Het scoremodel is daarmee praktisch en toepasbaar. Daarnaast kan het scoremodel ook gebruikt worden om mensen met een hoog risico op dementie te selecteren voor bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe medicijnen.”