Van Dam aanvaardt met zijn oratie de leerstoel ‘Antisociaal gedrag, psychiatrie en maatschappij’. Hij hoopt voor mensen met antisociale persoonlijkheidskenmerken de toegang tot zorg te vergroten. Het is volgens Van Dam belangrijk om het stigma te verminderen en de maatschappelijke participatie te bevorderen.
Antisociaal
Bij de huidige definitie van de antisociale persoonlijkheidsstoornis is het soms onduidelijk of iedereen die deze diagnose krijgt ook werkelijk psychisch ziek is. “Het samenspel tussen individueel gedrag en de maatschappelijke beoordeling daarvan zijn niet los van elkaar te zien”, vindt Van Dam: “Het is belangrijk om bij de bestudering van antisociaal gedrag ook oog te hebben voor de maatschappij. Deze evalueert het gedrag en kwalificeert het als wenselijk, onwenselijk of gestoord.”
Geen warm onthaal in de ggz
Daarnaast blijkt dat mensen met antisociale persoonlijkheidsproblematiek vaak geen warm onthaal krijgen in de ggz. Hierdoor krijgen zij geregeld geen zorg. Door deze mensen te helpen, heeft de ggz de mogelijkheid om de leefbaarheid en veiligheid in de maatschappij te vergroten. Van Dam pleit voor een aantal aanpassingen in de ggz. Hij wil de zorg beter organiseren. Van Dam wil ook de zorg veranderen door meer flexibiliteit, minder bureaucratie en meer inzet van technologie.
Samenwerking
Tot slot betoogt Van Dam voor betere samenwerking tussen verschillende organisaties. “Niet iedereen die zich antisociaal gedraagt, is psychisch gestoord. De ggz is niet de oplossing voor alle problemen.”