In het algemeen zijn ouderen positiever over de inzet van domotica dan de zorgprofessionals. Slimme technologie helpt ouderen bij het behoud van zelfstandigheid en eigen regie. In kleinschalige zorgcentra geeft het hen een gevoel van veiligheid. Daarbij zien zij domotica niet als een inbreuk op de privacy.
Kleinschalig wonen
Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat Thebe, een zorgorganisatie uit Midden- en West-Brabant, heeft uitgevoerd naar de inzet van domotica in het nieuwe woonzorgcentrum De Geerhof in Chaam. Thebe neemt met De Geerhof deel aan het project Kleinschalig Wonen met Domotica (KWmD) van het ministerie van VWS en Syntens.
Betere zorg
Doel van het onderzoek was te weten komen hoe met ICT-toepassingen nog betere zorg kan worden geleverd. Thebe wil domotica alleen inzetten als het zinvol is. Laura Kallenberg, programmamanager Zorginnovatie en Technologie van Thebe, is verheugd met de positieve uitkomst dat domotica-toepassingen de zelfstandigheid blijkt te vergroten, gedwongen verhuizing zo lang mogelijk voorkomt of uitstelt, een veilige woning biedt, 24-uurs dienstverlening op afroep mogelijk maakt en ook het zorgproces efficiënter kan verlopen door ondersteuning met domotica.
Zorgprofessionals
Zij vindt het opvallend dat alle ondervraagden open staan voor nieuwe toepassingen. Aandachtspunt echter is volgens Kallenberg dat zorgprofessionals meer moeite lijken te hebben met domotica. “Hoewel ook de medewerkers over het algemeen positief zijn is er hier en daar onduidelijkheid over domotica. Daar gaan we iets aan doen, onder meer door de werking van sommige toepassingen nog beter uit te leggen. Want als bijvoorbeeld het gebruik van een videofoon vanaf het begin niet wordt begrepen dan wordt het apparaat na verloop van tijd niet meer gebruikt. En dat is zonde. ”