De OuderenOmbudsman maakt zich zorgen over de veranderende rol van thuiszorgmedewerkers. Die moeten noodgedwongen steeds vaker het ‘sociale’ deel van hun werk achterwege laten.
Daardoor dreigt de tijdige signalering van bijvoorbeeld dementie, eenzaamheid of depressie bij ouderen te verdwijnen. Een tijdige signalering kan veel problemen oplossen. De OuderenOmbudsman krijgt hierover steeds vaker berichten en start een inventarisatie om de problemen rondom de signaleringsfunctie van de thuiszorg in kaart te kunnen brengen.
Sociaal deel
Omdat vergoedingen voor werkzaamheden onder druk staan, hebben verzorgenden niet altijd voldoende tijd om de juiste zorg te leveren. Die juiste zorg bestaat ook uit een sociaal deel, zoals een kopje koffie drinken en even vragen hoe het gaat. Deze signaalfunctie lijkt steeds vaker in de knel te komen.
Vraagbaak
De OuderenOmbudsman van het Nationaal Ouderenfonds is een vraagbaak voor ouderen. De ombudsman krijgt een groeiend aantal berichten binnen over zorgen die er zijn rondom de signaalfunctie. Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de signaleringsfunctie start de OuderenOmbudsman een eigen onderzoek.