• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. A.G.M. van der Hulst

    Hoe zit het dan met klanten die op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis, Die gaan automatisch over naar de WLZ als er een indicatie is afgegeven?

  2. van den oever

    Het hoofdargument van Verenso en LHV klopt niet. Wij voeren deze vorm van VPT-zorg in de thuissituatie al vele jaren uit; dit gebeurt op dezelfde urennorm als geclusterde (intramurale) verpleeghuiszorg. De efficientie is dezelfde. Verklaring: in de thuissituatie helpt de familie of anderemantelzorgers mee.
    Als deze langdurige zorg terug zou gaan naar de Zorgverzekeringswet ontstaat er vanuit verzekeringsperspectief een vreemde figuur en wordt er geen eigen bijdrage meer geheven; is dat fair ?

  3. Peter Koopman

    “Soort bij soort”, eerst de “noemer van de breuk” en dan de schaarse ouderengeneeskundigen op de teller? Bedrijfskundig denken blijkt dokters niet vreemd. Echter, de kalenderleeftijd als basis voor deze “noemer” is geen basis voor geneeskundig of verpleegkundig werk. De “functionele leeftijd” en de “actuele zorgbehoefte” geven iets meer houvast. Het onnatuurlijk “bijeenvegen” van ouderen en dus het aantal contacten vooral ook beperken tot leeftijdgenoten is geen optimaal leefklimaat tot “erbij horen”. De “vitaliteit en de eigen wens” samen met het actueel vermogen tot zelfregie lijkt mij meer richtinggevend. Het voelt weinig “persoonsgericht” dit voorstel van de landelijke vereniging van huisartsen en die van ouderengeneeskundigen. De Wet BIG is ook hun basis en daarin staat de persoonsgerichte professionele zorg centraal, toch? Zeker in de 1e lijn moet dat toch nog kunnen?