Volgens gezondheidsminister Ernst Kuipers is “de acute coronacrisis voorbij” en is het daardoor tijd om opnieuw te kijken of de app nog wel nodig is. “Door de hoge immuniteitsgraad en de minder ziekmakende omikronvariant zitten we inmiddels in de transitiefase”, aldus de minister.
CoronaMelder
Helemaal definitief is het afscheid nog niet. De servers achter de app blijven draaien. Bij een nieuwe coronagolf kan de overheid besluiten om de CoronaMelder opnieuw te gaan gebruiken.
De lancering van de Coronamelder was in het najaar van 2020. De app kijkt via Bluetooth of de gebruiker in de buurt van andere gebruikers is. Als iemand positief test, krijgt iedereen die in de tijd ervoor minstens een kwartier lang binnen 1,5 meter heeft rondgehangen een waarschuwing om zich te laten testen. Besmettingen zijn zo te ontdekken voordat mensen symptomen hebben, en dat kan verspreiding van het coronavirus tegengaan, was de gedachte.
App
Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben bijna 5,9 miljoen mensen de app geïnstalleerd. Van hen zouden ongeveer 2,3 miljoen de app nog steeds actief gebruiken. Meer dan 450.000 mensen hebben anderen gewaarschuwd en dat leidde tot ruim 330.000 afspraken voor coronatests, aldus het ministerie. (ANP)