The Question Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
De beoogde overname van de failliete Brabantse huishoudhulporganisatie Pantein-Vivent is onzeker. De Brabantse zorgorganisatie ZuidZorg wil 80 procent van de huishoudhulpen werk bieden, maar dan moeten de betrokken gemeenten wel akkoord gaan. ZuidZorg geeft de gemeenten tot 20 januari de tijd om een besluit te nemen.
Vooralsnog is geen enkele gemeente officieel akkoord met de overdracht van de zorg van Pantein naar ZuidZorg. De gemeente Den Bosch twijfelt openlijk over het aanbod van ZuidZorg. ZuidZorg benadrukt dat het reddingsplan alleen kans van slagen heeft als een groot deel van de klanten van Pantein-Vivent meegaat. Bestuursvoorzitter Marc Veldhoven eist met het oog op een rendabele exploitatie dat ZuidZorg ten minste 5000 van de 6100 cliënten uit de faillietie boedel kan overnemen. Als de gemeente Den Bosch afhaakt is overname nog ternauwernood mogelijk, zegt Veldhoven. “Maar als er nog een gemeente afhaakt hebben we een probleem”, aldus Veldhoven.
Deadline
De gemeenten houden andere opties nog open. Ze overleggen ook met andere aanbieders, zo valt op te maken uit een verklaring in de lokale media van een woordvoerder namens de gemeenten Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel en Schijndel. De ruim twintig Brabantse gemeenten krijgen van ZuidZorg tot uiterlijk dinsdag -als de colleges van burgemeester en wethouders vergaderen- de tijd om te beslissen. “Dat is onze deadline”, reageert Veldhoven. “Als het benodigde aantal cliënten dan niet is gehaald stappen we eruit.”
De 1800 personeelsleden van Pantein-Vivent worden donderdag en vrijdag bijgepraat over de consequenties en de arbeidsvoorwaarden die ze kunnen verwachten. ZuidZorg wilde daar donderdag nog niet op vooruitlopen en wilde alleen kwijt dat ZuidZorg de cao zal respecteren.
Zelfsturing
ZuidZorg denkt de failliete boedel van Pantein-Vivent rendabel te kunnen exploiteren, onder meer door efficiënter te werken. “Bij ZuidZorg werken we sinds enkele jaren met kleine teams die zelf plannen en roosteren. Dat scheelt een hoop management-aandacht. Bovendien zijn de werknemers gemotiveerder en daalt het ziekteverzuim”, legt Veldhoven uit. Ter illustratie haalt hij de verzuimcijfers van ZuidZorg aan. “Waar het ziekteverzuim een paar jaar geleden 14 procent was, is dat nu 5 procent. Het ziekteverzuim bij Pantein-Vivent is momenteel zo’n 15 procent.”
Daarnaast wil ZuidZorg actief inspelen op de subsidieregeling voor huishoudelijke hulp. Het kabinet kondigde in juli aan om zowel 2015 als in 2016 75 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen voor een huishoudelijke hulp toelage (HHT). De regeling is met name bedoeld om het voor particulieren aantrekkelijk te maken huishoudelijke hulp in te huren. ZuidZorg heeft naar eigen zeggen een campagne gereed om hier na overname van Pantein-Vivent direct op in te spelen. (Skipr/ANP)