Het medisch tuchtrecht functioneert niet goed bij acute gevallen van zorgverleners die over de schreef gaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft te weinig middelen om deze zorgverleners te schorsen. Dit meldt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate op de website van het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV).
“Als een zorgverlener een ernstig risico vormt voor patiënten, zou je willen dat zo iemand niet meer mag werken al vóór er een uitspraak van de tuchtrechter ligt. De juridische mogelijkheden om dit te regelen zijn op dit moment beperkt”, zegt Legemaate. Tussen het moment van de eerste klacht tegen een disfunctionerende zorgverlener en de uitspraak van de tuchtrechter kan een paar jaar zitten. De IGZ kan er gedurende die periode lang niet altijd voor zorgen dat een zorgverlener niet doorwerkt met patiënten. Volgens Legemaate is dit “potentieel schadelijk voor patiënten”.
De IGZ kan een hulpverlener die ernstig over de schreef gaat, wél schorsen als diegene een eigen praktijk heeft, maar niet als hij in een zorginstelling werkt. Legemaate: “Dat is een heel raar onderscheid. Ik denk dat het hoog tijd wordt om het tuchtrecht op dit punt te moderniseren.” Hij begrijpt niet waarom minister Schippers dit nog steeds niet geregeld heeft. Volgens hem is er “grote bezorgdheid” in de politiek en in de samenleving over hulpverleners die ernstige fouten maken en risico’s blijven opleveren voor patiënten.