Voor de precieze definitie van een kleine zorgaanbieder sluit de minister aan bij de definitie van kleine rechtspersonen in het Burgerlijk Wetboek. Naast de omzetgrens heeft zo’n organisatie ook niet meer dan vijftig werknemers in een boekjaar en bedraagt de waarde van de activa niet meer dan 6 miljoen euro. Als aan twee van deze vereisten wordt voldaan, is er sprake van een klein rechtspersoon.
Middelgrote zorgaanbieders
Middelgrote zorgaanbieders met een netto omzet van meer dan 12 miljoen euro moeten wel een controleverklaring inleveren. Van Ark schrijft dat als in de praktijk zou blijken dat de aangeleverde verantwoording niet zorgt voor een juiste weergave, de besluiten altijd nog veranderd kunnen worden.
Verslagjaar 2022
Vanaf 1 januari 2022 gaat er een verantwoordingsplicht gelden voor alle zorgaanbieders nadat de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking treedt. Normaliter geldt dit alleen voor de specifieke doelgroepen die onder de WTZi vallen, maar door een aangenomen amendement in de Tweede Kamer gaat deze plicht voor alle zorgaanbieders gelden over verslagjaar 2022. Het verlag hierover moet voor 1 juni 2023 openbaar worden gemaakt.
Administratieve lasten
Vooral zorgaanbieders vanuit de eerstelijn zagen op tegen de extra financiële en administratieve lasten en men wilde niet dat privacygevoelige informatie openbaar zou worden gemaakt. Ook zouden accountants geen capaciteit hebben om alle zorgaanbieders met een netto omzet van meer dan 1 miljoen een beoordelings- of controleverklaring af te geven. Zo’ n vijfduizend zorgaanbieders zouden in dat geval een verklaring nodig hebben.
Uitzondering
Brancheverenigingen in de eerstelijn wilden het liefst een complete uitzondering voor alle kleine zorgaanbieders, maar volgens Van Ark past dit niet in het doel van de wet. Een uitzondering op de verplichting van een accountantsverklaring zou de administratieve en financiële lasten tenminste deels verlichten.
Faciliteren
Om het aanleveren van de jaarverantwoording te faciliteren, wordt vanaf verslagjaar 2022 het portaal van het CIBG “op een klantvriendelijke en ‘slimme’ manier vormgegeven”. Zo worden gegevens uit het handelsregister of voorgaande verslagjaren automatisch ingevuld en krijgen zorgaanbieders alleen de vragen te zien die van toepassing zijn op hun individuele situatie.