De uitwisseling in Utrecht beperkt zich vooralsnog tot een geselecteerde groep patiënten van drie Utrechtse huisartsenpraktijken. Als zij bloed laten prikken bij diagnostisch centrum Saltro kunnen ze de komende maanden toegang krijgen tot de testuitslagen via hun PGO. Omdat ze deze gegevens zelf kunnen verzamelen, beheren en delen gaat de nieuwe werkwijze een stap verder dan labuitslagen inzien via het online portaal dat Saltro nu hanteert.
Enorme mijlpaal
Ook bij GGZ Friesland is de proef vooralsnog beperkt van omvang. Maar volgens directeur-generaal Curatieve Zorg Ronnie van Diemen van VWS, die via Zoom bij de primeur aanwezig was, is die van grote praktische en symbolische betekenis. “Dit is een enorme mijlpaal voor de ggz en haar patiënten”, aldus Van Diemen. “Nu de eerste gegevens succesvol zijn opgehaald, kan GGZ Friesland verder met de gecontroleerde livegang. Uiteindelijk zullen alle patiënten van de instelling hun gegevens in een PGO op kunnen vragen. Deze ontwikkeling past ook mooi bij de visie van VWS om patiënten meer regie te geven.”
MedMij-label
Beide initiatieven hebben het zogeheten MedMij-label. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en zorgverleners. Ruim dertig PGO-aanbieders hebben inmiddels het label. Bij de proef in Utrecht zijn de PGO’s Quli en Ivido betrokken. Bij de proef in Friesland is PGO-leverancier Drimpy betrokken.
Hans ter Brake
Hierbij de film van de bijeenkomst in Utrecht met een live demonstratie van het gebruik van de gegevensdienst laboratoriumgegevens. Bijzonder is de duiding die Saltro toevoegt en voor patiënten beschikbaar is. https://youtu.be/xFofWg8HQ-w