Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND trekken aan de bel over de stijgende zorgkosten voor patiënten in Nederland. Dit doen zij in aanloop naar het Kamerdebat volgende week over de begroting van het ministerie van VWS voor 2024. “In een rijk en beschaafd land als Nederland mag dat niet mogelijk zijn”, stelt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland.
Uit eerder onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland bleek dat zo’n 1 op de 5 Nederlanders die in 2022 zorg nodig had die zorg weleens gemeden heeft of uitgesteld uit kostenoverwegingen. Vooral de tandarts en fysiotherapeut worden niet meer bezocht.
De koepels zien dat de zorgkosten vooral knellen bij mensen bij wie zorgkosten zich ‘opstapelen’. Om patiënten in Nederland meer lucht te geven roepen de koepels de politiek onder andere op om het eigen risico fors te verlagen, basismondzorg weer op te nemen in het basispakket en andere eigen bijdragen in de zorg te verlagen.
IZA
Naast patiënten meer financiële lucht geven, roepen de koepels in een gezamenlijke brief aan de Kamer eveneens op om patiëntenorganisaties financieel te versterken. Tot slot roepen Patiëntenfederatie Nederland en haar collega-koepels de Kamer op om meer aandacht te hebben voor de rol van patiëntenorganisaties bij de ontwikkeling van de regioplannen van het IZA. “Want daar waar patiëntenorganisaties op landelijk en lokaal niveau over het algemeen goed georganiseerd zijn en gevonden worden, ligt dat op regionaal niveau moeilijker. Hierdoor wordt het patiënt- en cliëntperspectief nog onvoldoende in de regioplannen meegenomen. De koepels vragen de politiek en andere betrokken partijen daarom aandacht voor dit probleem te hebben en een manier te vinden waarop de stem van de patiënt in deze plannen beter geborgd wordt.”
Peter Koopman
Dit is al lang bekend en Rutte IV heeft geen oog voor dit lijdend deel van Nederland. Ook zorgeconomen die pleiten voor vermindering van de kwaliteit ( i.c. toegankelijkheid ) van het Nederlands Zorgstelsel hebben in deze een “kokerblik”. Het in deze gedepriveerde deel van Nederland en de toekomstige demografische informatie vragen om een andere koers. Individuele gezondheid, gezond gedrag en Volksgezondheid zijn peilers van onze welvaart en geen boekhoudkundige kostenpost. Jarenlang krampachtig beleid in deze is oorzaak van de huidige “gapende wond” in onze beschaving. Moge door een nieuw kabinet betere tijden gaan aanbreken!
Olaf Wijman
Lees en huiver > https://www.businessinsider.nl/eigen-risico-zorg-afschaffen-verhogen-aow-met-e385-per-jaar-is-beter-alternatief/
Wat een niet doordacht slecht voorstel/idee!
En waar gaat dan die AOW verhoging van 385 euro per jaar (voor iedereen? Ook voor hen met geld en/of een goed pensioen?) naar toe denkt zorgspecialist Anja Van Balen van ABN AMRO Bank N.V.? Beetje naïef om te denken dat dit geld niet aan iets anders besteedt gaat worden door mensen die het verre van breed hebben? En waarom denkt Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de zorgkosten de pan uit gaan rijzen? Zou die nota wel eens willen zien. Hoeveel mensen zijn er in NL die zorg mijden die ze hard nodig hebben en die makkelijk kan leiden/lijden tot in 2de instantie veel hogere zorgkosten? Denk bijvoorbeeld aan vrouw met knobbeltje in borst die pas veel te laat ‘in de medische molen’ terecht komt met uitzaaiingen!