Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse krijgt de laatste dagen meer afzeggingen. “Zo’n 10 procent meer dan normaal”, schat een woordvoerster. Het ziekenhuis is in opspraak vanwege de gang van zaken op de afdeling cardiologie, die deze week werd gesloten, maar ook op andere afdelingen blijven mensen weg. “Of het toeval is of een trend kunnen we nog niet zeggen, daar is het nog te vroeg voor”, zegt de woordvoerster.
Patiënten van het in opspraak geraakte ziekenhuis lijken uit te wijken naar ziekenhuizen in de omgeving. Zowel de afdelingen cardiologie als de andere afdelingen merken daar een toeloop van patiënten. “We zien een toename van patiënten uit de regio”, meldt een woordvoerder van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Hoeveel precies kan hij nog niet zeggen. “Maar het is wel duidelijk dat het om meerdere specialismen gaat. Niet alleen cardiologiepatiënten.”
Uitgesteld
Zo’n 130 hartpatiënten van het Ruwaard van Putten kunnen de komende zes weken niet meer in Spijkenisse terecht. Hun afspraak wordt uitgesteld of, als zij dat willen of er haast bij is, overgenomen door ziekenhuizen in de regio. Het Ikazia Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland nemen die taak op zich.
Drukker
Ook het Maasstad Ziekenhuis heeft het beduidend drukker, maar kan de toeloop nog aan. “De gedupeerde hartpatiënten zijn niet evenredig over de drie ziekenhuizen verdeeld. Er wordt gekeken naar capaciteit: hoeveel bedden heeft een ziekenhuis vrij?”, aldus een zegsvrouw. Patiënten gaan daarvoor terug naar hun huisarts. Die adviseert bovendien welk hospitaal het beste is. “Voor kleine zaken kan iemand naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, voor complexere zaken is het Maasstad misschien een logischere keuze.”
Fouten
Op de hartafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn mogelijk mensen overleden door fouten van cardiologen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld en de afdeling cardiologie laten sluiten. De vier cardiologen zijn op non-actief gesteld en zullen zich de komende zes weken over 51 dossiers van overleden patiënten buigen.