Wie op dit moment op een vergelijkingswebsite als Independer kijkt, ziet dat nog steeds niet alle verzekeraars de afspraken voor 2023 rond hebben. De website meldt bijvoorbeeld dat de onderhandelingen tussen CZ met ziekenhuizen en klinieken nog lopen.
Wettelijk recht
Patiënten kunnen zo dus niet zeker weten of de zorg die ze willen, ook vergoed wordt. “Wij vinden dat een patiënt de zorg moet kunnen krijgen die de verzekeraar afgelopen jaar vergoedde”, aldus een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. Hij legt uit dat wie op dit moment onder behandeling is bij bijvoorbeeld een specialist en dezelfde verzekering houdt, al wettelijk recht heeft op nog minimaal één jaar vergoeding van die zorg. Ook al heeft de verzekeraar in het nieuwe jaar geen contract meer. Dat zou volgens de federatie echter ook moeten gelden voor mensen die wel van verzekering willen wisselen, bijvoorbeeld omdat ze op zoek zijn naar een lagere premie.
Zorgverzekeraar CZ – met ruim 3,5 miljoen verzekerden – laat weten dat mensen ervan uit mogen gaan dat met alle ziekenhuizen een contract wordt gesloten, ook al zijn de afspraken officieel nog niet rond. Voor bijvoorbeeld zelfstandige klinieken ligt dat anders.
Moeizame onderhandelingen
De contractonderhandelingen lopen dit jaar moeizamer dan andere jaren, legt de woordvoerder uit, omdat zorgverleners te maken hebben met hoge energieprijzen en personeelstekorten. Het kiezen voor een nieuwe zorgverzekering kan overigens nog tot 1 februari. Je moet dan wel voor het einde van dit jaar je huidige verzekering opzeggen. (ANP)
c.blankers1@kpnplanet.nl
De Patiëntenfederatie bestaat al heel lang! Ik doe ook mee aan vragenlijsten invullen. Toch heb ik nog geen veranderingen gezien die in de zorg zouden moeten zijn doorgevoerd. De federatie onderzoekt, constateert, bespreekt maar er is geen resultaat. Nu ook over de zorgverzekering. Wedden dat de verzekerde in de problemen komt als er geen contract met een zorgverlener wordt afgesloten? Dit is toch marktwerking? Alstublieft!