In 2021 deed de federatie ook een soortgelijk onderzoek, toen was er bij 21 procent sprake van een dergelijke constatering.
Het gaat vooral om het toedienen van medicijnen waarvoor een patiënt allergisch is, ongunstige combinaties van middelen, slechte overdracht van informatie door hulpverleners en late diagnoses door het niet goed ingaan op klachten. Bij 18 procent van de mensen bij wie iets dergelijks gebeurde, zou dit permanent lichamelijk letsel hebben opgeleverd.
Voorkomen
“Ik weet dat zorgverleners hun uiterste best doen om fouten te vermijden. Maar ik ben ervan overtuigd dat we heel veel fouten die uit ons onderzoek naar voren komen, kunnen voorkomen door op een andere en betere manier met elkaar te werken”, aldus directeur Arthur Schellekens.
Gegevensuitwisseling
Communicatie en gegevensuitwisseling moeten beter, aldus de federatie opnieuw. “Het gebeurt te vaak dat essentiële medische gegevens van patiënten niet op tijd of compleet beschikbaar zijn voor zorgverleners, zeker als het gaat om medicijngebruik, allergieën en in spoedsituaties”, vervolgt Schellekens.
Opt-in/opt-out
Zijn organisatie wil al langer dat het systeem van toestemming voor het uitwisselen van medische gegevens verandert. Nu mogen die alleen worden uitgewisseld als de patiënt toestemming geeft, maar de federatie ziet liever dat het altijd mag behalve als de patiënt niet akkoord gaat. (ANP)